Perussuomalaiset lietsovat EU-kielteisyyttä Italian tilannetta vääristelemällä – Perusfaktantarkistus on tarpeen myös EU-politiikassa, Matti Vanhanen kirjoittaa MTV:n kolumnissaan

Perussuomalaiset

Perussuomalaiset käyvät EU-keskustelua vääristelyillä väitteillä ja faktoilla, kirjoittaa valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) MTV:n kolumnissaan.

Vanhasen mukaan perussuomalaiset käyttävät etenkin Italiaa lyömäkirveenä elvytyspakettia vastaan erityisesti kolmella väitteellä, joille ei ole todellisuusperustaa.

– Ensinnäkin perussuomalaiset väittävät välikysymyksessään Italian saavan elpymisvälineestä 200 miljardia. Tosiasia on se, että Italia saa laskennallisesti avustuksia 79 miljardia. Heidän oma maksuosuutensa tästä on 48 miljardia.

Vanhasen mukaan nettoavustus on siis noin 30 miljardia.

– Mikäli Italia käyttää lisäksi elpymisvälineen lainamuotoista osuutta, tulee se tämän päälle. Laina on kuitenkin laina eikä tuki. Mielikuva 200 miljardista on aivan eri kuin todellisuus.

Toinen jatkuvasti kuultu väite Italian osalta on Vanhasen mukaan, että ”mekö maksamme heidän alhaiset veronsa” tai veronalennuksensa.

– Tosiasiassa Italian kokonaisveroaste on jokseenkin yhtä korkea kuin meillä ja sama koskee tuloveroastetta. Mitä siis perussuomalaiset väitteillään tarkoittaa?

Vanhanen nostaa esiin vielä kolmannenkin faktan: Italia on unionissa nettomaksaja kuten Suomikin. Tulevan seitsemän vuoden rahoituskehyksessä Italian nettomaksuosuus on noin 35 miljardia euroa eli enemmän kuin he 37 vuoden kuluessa nettona hyötyvät elpymisvälineestä (30 miljardia).

Lisäksi Vanhasen mielestä tulee ottaa huomioon että Italian on kymmenen kertaa Suomea suurempi kansankunta, jossa koronan vaikutukset ovat olleet kiistatta Suomea suuremmat ja vaikeammat niin terveydenhuollolle kuin taloudelle.

Vanhasen mielestä politiikan vastenmielisimpiin piirteisiin kuuluu faktojen tarkoituksellinen vääristely, jonka teho todistui Yhdysvalloissa viimeisten neljän vuoden aikana.

– Tätä samaa yllytyskeinoa käyttävät populistiliikkeet nyt muissa maissa, myös meillä.

– Olen koettanut tuloksetta saada perussuomalaisia vastaamaan Italiaa koskeviin virheellisiin väitteisiinsä, mutta eivät suostu. Siksi haluan tässä julkisesti esittää kysymyksen uudestaan. Asioista saa olla eri mieltä ja riita-asioista saa kiistellä, mutta faktoista on yritettävä pitää kiinni.

Vanhasen oma tulkinta keskustelusta on, että Italiaa koskevia vääristeltyjä väitteitä käytetään EU-kriittisyyden ruokkimiseksi.

– Monet kritiikkiä lietsovat tosiasiassa haluavat Suomen eroavan unionista. Olisiko siis rehellisintä puhuakin itse varsinaisesta asiasta?

Kommentit (11)

 • Lukija90

  Meidän Matti vois torpata Jokerien avustukset ja laittaa ne meidän huonoihin teihin. Samoin Finnairin ryöstö pääjohtajalta petuttava ja rahat lentoemoille ymv.
  Matti on niin kiltti,niin kiltti poika ettei usko edes Italiasta mitään pahaa. Totuus on kuitenkin toinen isojen pomojen leikeissä eri puolilla Eurooppaa. Siis avustuksia ohi budjetin.

 • Lukija67

  Keskusta johto on suuressa viisaudessaan päättänyt että kannatus saadaan nousuun haukkumalla perussuomalaisia,aiheellinen kysymys on haluavatko he oikeasti tuhota puolueen lopullisesti koska valittu polku i todellakaan toimi,mt juttu rajusta kannatus pudotuksesta maanviljelijöiden keskuudessa on myös aktivoinut vanhasen entisestään huonontamaan kannatusta.
  Vanhasen toiminnasta kertoo hyvin tuomas malinen alfa tv:llä kannattaa katsoa,nyt jo voi sanoa että vanhanen toiminnallaan tullaan muistamaan ministerinä jonka hallituksen ottamia velkoja lapsemme ja lapsen lapsemme maksavat vuosikymmeniä.
  Vanhasellahan ei tietääkseni ole lapsia.

 • Lukija4

  Matti Vanhanen avaa perussuomalaisten omaksumaa tarkoitushakuista ja valheellista höyryämistä. Samalla he yrittävät harhauttaa ”tyhmää kansaa”, uskoen näin saavansa mainetta ja kunniaa – köyhän maha ei tällä menolla heitä kurnimasta.
  Vaahtoaminen keskustan surkastumisesta ja perussuomalaisten noususta jatkuvasti keskustan kustannuksella on suuri harhakuva. Kun seuraa tarkemmin todellisuutta, keskustan kannatus on vakiintunut, jopa viitteitä kannatuksen hienoisesta noususta. Sen sijaan perussuomalaisten kannatus huippulukemista on laskenut (2-3%) ja tällä hetkellä näyttää polkevan paikallaan. Äänekkäät höyryäjät tietysti antavat ymmärtää, että Trumpin menetelmillä pärjätään Suomessa – se on harhakuva, kuten oppi-isän maassakin – aikansa toimii ja kuihtuu.

  • Lukija21

   Italia saa elpymispaketista noin 200 mrd€. Se on samanlainen fakta kuin hallituksen väittämä, että avustuksen takaisin maksusta huolehtii infaatio ja EU:n keräämät omat tulot eli hiilitullit, digivero ja muovivero. Vanhasen kannattaisi keskittyä Finnairiin ja virkamiesten plus-pisteisiin

 • Lukija22

  Italia saa juuri sen 200 miljardia, mikäli käyttää lainamahdollisuutensa.

 • TOLONEN PASI

  Työryhmä alkaa valmistella polttoaineiden jakeluoikeuksien myyntiä: ”Bensan hinta voi nousta jopa 40 sentillä” Näin uutisoi IL.
  Taas yksi perussuomalaisten valhe kun hallitus ei kuullemma aio nostaa polttoaineiden hintoja,

  • Lukija21

   Hyvä Tosi Palonen. Olisi kannattanut katsoa Pasi Holmin (Taloustutkimus, tutkimuspäällikkö) haastattelu hallituksen hiilineutraaliustavoitteista ja mitä niihin pääseminen merkitsisi, niin ei tarvitsi heittää läppää.

    • Lukija74

     Perussuomalaiset ovat omaksuneet täysin Trumpin opit. Valehtelu ja asioiden vääristely sekä medialle näiden syöttäminen on heidän vaaliteemansa. Mitään järkevää heidän vaaliohjelmastaan ei löydy.

  • Lukija21

   Hallitus ajaa keski- ja pienituloiset nurkkaan, Mia Laiho arvostelee.

   Kansanedustaja Mia Laiho (kok.) ihmettelee Sanna Marinin (sd.) hallituksen suunnitelmia polttoaineiden jakeluoikeuksien myymiseksi. Käytännössä hallituksen suunnitelma tarkoittaa päästökaupan ulottamista jakeluun, ja toteutuessaan tämä nostaisi polttoaineiden hintoja 34-40 senttiä litralta, arvioi Autoliitto.

   Miten on Tosi Palonen?

 • Mustikka

  Faktat pitää olla oikein. Hallitushan on sanonut Suomen viennin kasvavan elvytyspaketin ansiosta. Nyt on todettu, että vaikutus onkin päinvastainen. Vanhasen ymmärrystaju ja lasku kyky ihmetyttää. Jos jotkut sanovat Italian saavan 200 miljardia elvytyspaketista niin eikö se Vanhasenkin sanomisten mukaan ole niin: 79 miljardia avustuksina ja loput lainana. Sanotaanhan Suomenkin saavan 2,7 miljardia, eikä siitä vähennetä meidän maksamaa 6 miljardia. Kyllä se on kuule sinä Vanhanen, joka nyt valehtelet. Italia on elvytyspaketissa nettosaaja ja Suomi nettohäviäjä. Lisäksi Suomi joutuu maksamaan Italian takia korkeampaa korkoa. Ottaa kyllä nyt koville enää äänestää Keskustaa.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen