Matti Vanhanen painottaa IS:lle, että puhemies on puhemies – “Pitäisi olla hyvä vaihtoehto, mutta suomen kielessä ei taida sellaista löytyä”

Eduskunta

Eduskunnan syysistuntokaudella muutama aktiivinen kansanedustaja on ajanut puhemiehen nimikkeestä luopumista kutsumalla tätä puheenjohtajaksi tai puhehenkilöksi.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kertoo Ilta-Sanomien laajassa haastattelussa, että näin ei ole käynyt kertaakaan hänen vahtivuorollaan, ja esimerkiksi asiaa aktiivisesti ajanut  Iiris Suomela (vihr.) on aina puhutellut häntä “hyvin arvostavalla tavalla” puhemieheksi.

Jos Vanhasta kutsuttaisiin jollain muulla nimikkeellä kuin puhemies, hän puuttuisi asiaan.

– Voi hyvin olla, että keskeyttäisin puheen heti alkuun. Meidän on pakko huomauttaa siitä, Vanhanen sanoo IS:lle.

Vanhanen muistuttaa, että puhemiehen nimikettä ei muuteta liu’uttamalla käytäntöjä. Puhemiehen nimeke on säädetty perustuslaissa, ja puhemiehet sitoutuvat valassaan noudattamaan ja vahtimaan perustuslakia.

Vanhanen ei aio edistää perustuslain muuttamista tällaisen kysymyksen vuoksi.

– Pelkkä puheenjohtaja on tässä suhteessa maallinen. Pitäisi olla hyvä vaihtoehto, mutta suomen kielessä ei taida sellaista löytyä.

Keskustakonkari oli syksyllä poissa eduskuntatyöstä. Syyskuussa Vanhaselle tehtiin sydänleikkaus, ja kesäkuussa hänellä todettiin munuaissyöpä, joka hoidettiin poistamalla toinen munuainen.

Alun perin sairausloman oli määrä kestää pitkälle joulukuuhun, mutta Vanhanen palasi takaisin jo aiemmin.

– Tämä työ antaa mahdollisuuden jatkuvalle kävelylle ja liikkumiselle. Se on varmasti parempi kuin että olisin jäänyt kotiin sohvalle makaamaan, Vanhanen kertoo lehdelle.

Tulevaisuuttaankin hän avaa. Vanhanen aikoo olla mukana kevään 2021 kuntavaaleissa, ellei mitään yllättävää tapahdu.