Marjapomoa syytetään yli 60 poimijan törkeästä ihmiskaupasta – syytteen käsittely alkaa käräjäoikeudessa
Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä alkaa tänään pääkäsittely marjayhtiö Kiantaman ihmiskauppajutussa.
Kiantaman toimitusjohtajaa Vernu Vasuntaa vastaan on nostettu yli 60 syytettä törkeästä ihmiskaupasta. Hänelle vaaditaan vähintään 3–4 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Kiantamalle yhtiönä vaaditaan vähintään 100 000 euron yhteisösakkoa.
Syytteessä on myös Vasunnan thaimaalainen liikekumppani.
Syytteiden mukaan Vasunta ja liikekumppani pakottivat thaimaalaiset marjanpoimijat poimimaan luonnonmarjoja ihmisarvoa loukkaavissa olosuhteissa. Syytteiden mukaan marjanpoimijat olivat velkavankeudessa ja heiltä perittiin ylimääräisiä kustannuksia.
Syytteet koskevat vuoden 2022 tapahtumia. Marjanpoimijat saapuivat Suomeen kolmella eri lennolla heinäkuussa 2022. He työskentelivät leireillä eri puolilla Suomea.
Syytteiden mukaan marjanpoimijat joutuivat työskentelemään aamuvarhaisesta iltamyöhään. Heidän liikkeitään seurattiin autoissa olleilla gps-paikantimilla, eikä heille lupauksista poiketen annettu mitään opastusta marjametsien löytämiseksi, syyttäjät sanovat.
Kiantama peri marjanpoimijoilta päivittäisiä kuluja ruoasta, autojen vuokrasta ja majoituksesta. Syyttäjien mukaan marjanpoimijat joutuivat myös ostamaan pakollisia varusteita, kuten hyttyspäähineen ja lapion. Lisäksi poimijat joutuivat maksamaan itse esimerkiksi autojen polttoainekustannukset.
Syyttäjien mukaan marjanpoimijoiden asumisolosuhteet olivat huonot suurimmalla osalla leireistä, joihin heidät majoitettiin. Majoitustilat olivat ahtaat, eikä esimerkiksi wc-tiloja ollut riittävästi.
Lisäksi poimijoille tarjottiin syyttäjien mukaan huonolaatuista ruokaa, kuten lohenpäistä tehtyä keittoa.
Syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Kirjallisessa ennakkovastauksessaan käräjäoikeudelle Vasunta sanoo muun muassa, että marjojen poiminta on tapahtunut vapaaehtoisesti ja jokainen poimija on saanut poimia niinä päivinä kun haluaa ja niin paljon kuin haluaa.
– Esitutkinnan aikana ei ole selvinnyt, että Kiantama tai Vasunta olisi millään tavalla edellyttänyt poimijoita poimimaan tietyllä tavalla tai tietyn määrän. Poimimisen aikatauluihin on saattanut vaikuttaa se, että poimijat olivat autokunnittain liikkeellä ja osa saattoi haluta poimia pidempään kuin toiset. Autokunnittain liikkuminen on puolestaan jo Thaimaan viranomaisten asettama edellytys, vastauksessa sanotaan.
Vastauksen mukaan poimijat olivat tietoisia Suomessa aiheutuvista kuluista sekä majoitusolosuhteistaan Suomessa.
– Poimijat ovat olleet hyvin tietoisia millaisia majoitusolosuhteita heille tarjotaan, ja majoitusolosuhteet eivät ole olleet missään määrin sellaiset, joita voitaisiin pitää ihmisarvoa loukkaavana.
Vasunnan thaimaalaisen liikekumppanin vastauksessa kiistetään, että poimijat olisivat joutuneet tekemään ylipitkiä työpäiviä.
– Päivien pituus on ollut poimijoiden vapaasti päätettävissä. Poimijat ovat yhdessä suunnitelleet ja sopineet päiväohjelman ja päivien pituuden. Poimijat ovat myös voineet pitää oman harkintansa ja jaksamisensa mukaan lepotaukoja maastossa ollessaan. Toisaalta poimijat ovat varmuudella tienneet, ymmärtäneet ja hyväksyneet sen, että marjanpoimintatyö on kovaa työtä ja sillä ansaitseminen vaatii ahkeruutta, vastauksessa sanotaan.
Nainen kiistää myös muun muassa sen, että poimijoille ei olisi järjestetty opastusta marjametsien löytämiseksi.
– Päinvastoin asianomistajien ja muiden poimijoiden käytössä ovat olleet marjanetsijät, jotka ovat tiedustelleet hyvät satoalueet etukäteen valmiiksi — Väite siitä, että vastaajat olisivat tahallaan ja rikollisesti pyrkineet vähentämään poimittavissa olevien marjojen määrää ikään kuin pimittämällä marjapaikkoja, on suorastaan järjenvastainen. On mahdotonta nähdä edes teoriassa, mitä hyötyä (vastaajat) olisivat saaneet marjasaaliiden vähentämisestä.
Nainen on syytteessä myös toisessa marja-alan ihmiskauppajutussa marjayhtiö Polarica Marjahankinta Oy:n entisen toimitusjohtajan Jukka Kriston kanssa. Nyt käsiteltävistä syytteistä syyttäjä vaatii naiselle Vasunnan tavoin vähintään 3–4 vuoden ehdotonta vankeutta.