Maavoimien komentaja: Harjoitus yhdysvaltalaisten kanssa ensimmäinen laatuaan
Kohuttu harjoitus yhdessä Yhdysvaltojen joukkojen kanssa on ensimmäinen laatuaan Maavoimille.
Vastaavaa ei ole aiemmin tällaisena joukkokokonaisuutena järjestetty, sanoo Maavoimien komentaja Seppo Toivonen.
Hän luonnehtii harjoitusta Suomen kansalliseksi harjoitukseksi, johon on kutsuttu mukaan kumppanijoukko Yhdysvalloista.
Myös puolustusministeriön mukaan Yhdysvallat on ensimmäinen maa, joka lähettää joukkoja kyseiseen harjoitukseen.
Puola lähettää tänä vuonna tarkkailijoita. Harjoitus on avoinna kumppanimaille myös jatkossa.
– Nyt testataan meidän kyvykkyyttä tehdä tämä hyvin. Näitä voi olla enemmänkin tulevaisuudessa. Ehtona on vain se, että sen joukon, joka on tulossa, on saatava siitä hyötyä oman suorituskykynsä kehittämiseen, ja meidän on saatava siitä hyötyä.
Toivonen sanoo, että kyseinen harjoitus on avattu kumppaneille vuonna 2014, ja Yhdysvallat on ollut siitä kiinnostunut siitä lähtien, kun Yhdysvaltain Euroopan maavoimien komentaja Ben Hodges vieraili Suomessa.
– Siinä keskustelussa tuli tämä mahdollisuus esille. Olemme halunneet itse esitellä tätä harjoitusta ja tuoda esille, että tässä olisi yksi yhteistyömahdollisuuspohja. Raskaan kaluston siirtäminen ja tuominen on kallista eli sen, joka tulee, täytyy myös saada harjoituksesta jotain.
Yhdysvallat tuo harjoituksin 20 Stryker-miehistönkuljetusvaunua.
Arrow 16 -harjoitus järjestetään Niinisalossa 2.–13. toukokuuta.
– Suomella on ollut pitkä perinne osallistua Saber Strike -harjoituksiin, jotka ovat Yhdysvaltain Euroopan Maavoimien johtamia harjoituksia Baltiassa. Se on yksi syy siihen, miksi vastavuoroisesti heidän joukkojaan osallistuu tänä vuonna meidän harjoituksiin.
Suomen maavoimille on Toivosen mukaan tärkeää päästä harjoittelemaan yhdessä ammattisotilaiden kanssa.
– Maavoimille keskeistä on oman osaamisen ja suorituskyvyn parantaminen. Umpiossa ei kehity. Kansainväliset harjoitukset luovat meille edellytykset osallistua kriisinhallintaoperaatioihin. Jos ja kun saamme joukkoja Suomeen harjoittelemaan, pääsemme harjoittelemaan yhteensopivuutta kumppaneiden kanssa.
Toivonen painottaa, että kumppaneille sopivia harjoituksia kartoitetaan yhteistyössä pääesikunnassa ja puolustusministeriön kanssa.
– Se varsinainen päätös, keitä tulee ja milloin tulee, tehdään aina hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan käsittelyssä.