"Maakunnallinen näkyvyys pystyttävä maksimoimaan" – puoluesihteeri vastaa kritiikkiin keskustapiirien kampanjatuesta

Aluevaalit

Keskustan piirijärjestöille jakama 100 000 euron harkinnanvarainen tuki aluevaalien kampanjatyöhön on herättänyt kentällä keskustelua ja myös kritiikkiä. 

Itä-Savon piirihallituksen varapuheenjohtaja Anne Herttuainen on ollut erityisen harmissaan siitä, että koko tuleva Etelä-Savon hyvinvointialue jäi tällä kertaa ilman ylimääräisiä tukieuroja. 

– Kahden keskussairaalan mallin puolustaminen tekee aluevaaleista tällä alueella erityisen tärkeät. Nyt sekä Itä-Savon että Etelä-Savon piirit hakivat tukea, eivätkä kumpikaan saaneet, Herttuainen harmittelee. 

Herttuaisen mukaan puoluejohto on sitoutunut tukemaan kiistoja herättänyttä kahden sairaalan mallia niin Itä-Savossa kuin Peräpohjolassakin.

– Siihen tarvitaan kuitenkin taloudellista resurssia, ei pelkästään puheita. Siinä mielessä tuen jakaminen oli kyllä melkoinen pohjanoteeraus, hän sivaltaa. 

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ottaa vastuun harkinnanvaraisen tuen suuntaamisesta omille hartioilleen. 

– Valtakunnallisen kattokampanjan merkitys suhteessa piirien ja kunkin hyvinvointialueen ehdokkaiden näkyvyyteen on aluevaaleissa muita vaaleja vähäisempi. Tärkeintä oli siis, että maakunnallinen näkyvyys pystyttäisiin maksimoimaan, hän muistuttaa. 

Pirkkalainen sanoo kartoittaneensa jo kesällä piireiltä niiden taloudellista kantokykyä vastata tarvittavasta näkyvyydestä. 

– Piirien välillä oli eroja. Jotta näitä eroja taloudellisessa lähtötilanteessa pystyttiin edes hieman tasoittamaan, tein puoluehallitukselle pohjaesityksen, että 500 000 euron kampanjabudjetista käytettäisiin 100 000 euroa harkinnanvaraiseen tukeen, jota piirit voisivat hakea.

Näin puoluehallitus Pirkkalaisen mukaan myös päätti.  

– Kuten myös sen, että tukea voisi saada maksimissaan 10 000 euroa per hyvinvointialue. Puoluehallitus antoi harkintavallan tuista allekirjoittaneelle, puoluesihteeri toteaa. 

Kaikki keskustapiirit eivät hänen mukaansa hakeneet tukea, eikä kaikille sitä myöskään myönnetty. 

– Harkintaan vaikuttivat piirin kokonaistaloudellinen tilanne, hakemuksessa esitetyt perustelut sekä esimerkiksi median sirpaleisuus hyvinvointialueella, Pirkkalainen selvittää.  

Anne Herttuaisen mielestä median sirpaleisuus ei ole kovin olennainen perustelu ainakaan Itä-Savon näkövinkkelistä. 

– Meidän alueellamme on yksi lehti, Itä-Savo, joka on kirjoittanut koko ajan keskustavastaisesti ja antanut SDP:n heittää lokaa oikein olan takaa, hän huomauttaa. 

Herttuainen pitää myös oman piirinsä taloudellista kantokykyä suhteellisen heikkona. 

– Olemme joutuneet puolittamaan toiminnanjohtajan työpanoksen. Hän tekee nyt kahden piirin työt, jotta saa edes jonkinlaisen palkan. Lisäksi jouduimme lomauttamaan toiminnanjohtajan osaksi aikaa viime vuonna. 

Riikka Pirkkalainen muistuttaa, että piirit saavat jo myönnetyn harkinnanvaraisen tuen lisäksi vielä toisenkin kädenojennuksen aluevaalityöhönsä. 

– Puolue maksaa kaikille piireille yhden ehdokasgalleriana toteutettavan kärkimediakierroksen tammikuussa. Tämän kierroksen arvo on yli 80 000 euroa ja tukee ehdokkaiden tasapuolista näkyvyyttä kaikkien piirien alueella, puoluesihteeri vakuuttaa. 

Juttu on julkaistu alun perin Suomenmaan tammikuun 2022. Lehden voit tilata täältä. Digilehden irtonumeroita voit ostaa täältä.