Lyly: Sopimus ei ole vielä maalissa
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly korostaa, ettei kilpailukykysopimus ole vielä maalissa. Metalliliiton ja PAMin hallitukset ovat todella kriittisiä ja yllätyksiä on aiemminkin tapahtunut, Lyly muistutti SAK:n hallituksen kokouksen jälkeen.
– Ne ovat äänestäen lähteneet mukaan, enkä tiedä, mitä päätöksiä sieltä tulee, Lyly sanoi.
Palkansaajakeskusjärjestö päätti aamupäivän kokouksessaan hyväksyä kilpailukykysopimuksen, kunhan Metalliliitto ja PAM lähtevät mukaan. Sopimuksen kattavuus on järjestön mukaan riittävä silloin, kun nämä kaksi liittoa ovat mukana.
Hallituksen päätös oli yksimielinen, mutta sopimuksen ulkopuolelle jääneet jättivät muutamia pöytäkirjamerkintöjä.
Lyly arvioi, että kilpailukykysopimuksen kattavuudessa päästään noin 85 prosenttiin. Teknologiateollisuuden sopimusten sekä PAMin ohella myös mm. Sivistystyönantajien sekä sosiaali- ja terveysalan työnantajien neuvotteluita on vielä kesken.
Maan hallituksen eilen kertomat toimet todettiin Lylyn mukaan selkeiksi ja riittäviksi.
– Hallituksen verolinjaus turvaa palkansaajien ostovoimaa sillä huomiolla, että julkisen sektorin palkansaajille lomarahaleikkaus tekee siitä miinusmerkkisen.
Siitä pitää hänen mukaansa kuitenkin vielä keskustella, kuinka suuren veronalennuksen hallitus toteuttaa, jos sopimuksen kattavuus jää esitettyjen portaiden väliin.
Hallitus on luvannut, että veronkevennykset ovat 315, 415 tai 515 miljoonaa euroa riippuen sopimuksen kattavuudesta.
Lyly arvioi, että veronkevennykset yltävät hallituskaudella luvattuun miljardiin euroon. Tästä pitää hänen mukaansa huolen hallituksen periaate siitä, että työn verotus ei kiristy.
–Me olemme laskeneet, että tapahtuvat maksumuutokset ovat noin miljardi euroa nettovaikutuksiltaan.
Metalliliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan neuvotteluissa Teknologiateollisuuden kanssa päästiin jo pitkälle viime yönä. Aalto kertoi tilanteesta mennessään SAK:n hallituksen kokoukseen.
Muutama kohta sopimuksessa on hänen mukaansa yhä auki. Aallon mukaan neuvotteluissa on puitu pitkään hiertänyttä kysymystä työajasta.
– Meillä on niin paljon erilaisia työaikamuotoja, että tämä ei ole mikään yksinkertainen harjoitus, Aalto sanoi.
Metalliliiton lopullista kantaa kilpailukykysopimukseen joudutaan odottamaan aina 10. kesäkuuta saakka, jolloin liiton valtuusto on koolla.
Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtajan Ann Selinin mukaan liiton on vaikeaa tehdä päätöstä kilpailukykysopimuksesta, jos Metalliliiton kantaa ei tiedetä.
Selinin mukaan liiton hallitus joutuu hyvin todennäköisesti odottamaan Teknologiateollisuuden ja Metalliliiton ratkaisua.
Selin toivoo, että Metalliliitto ja Teknologiateollisuus pääsisivät ratkaisuun tämän päivän aikana. Hän arvioi tilannetta mennessään SAK:n hallituksen kokoukseen. PAMin hallitus on koolla kello 13.