Lulu Ranne kiisti taas 112-ongelmat – ministerin "rätingit" eivät vakuuttaneet keskustaa
Maaseudulla havaituista verkko-ongelmista leimahti kipakka väittely keskustan ja liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteen (ps.) välille budjetin palautekeskustelussa.
Keskustan Hannu Hoskonen piti 3G-verkon purkamisesta syntyneitä ongelmia vakavana asiana.
– Ettehän te voi olla hiljaa katsoen tätä tilannetta, kun koko maaseudun televerkko ei toimi enää ollenkaan. Aluehälytyskeskukseen ei pääse puhelimella, nettiyhteydet ovat käytännössä poikki, ja mitään ei tapahdu, ja tämä on tapahtunut ihan sen takia, että tähän ei ole kukaan puuttunut.
Ranteen mukaan viranomaiset ovat vakuuttaneet, että 112-puhelujen osalta 3G:n alasajolla ei ole havaittu minkäänlaista merkitystä, ja yleispalvelusääntelyn toimivuutta arvioidaan.
– Eli jos siinä on jotain tarkasteltavaa ja tarpeita uudistaa, niin tämä tietenkin tehdään.
Ranteen mielestä kansalaisia ei kannattaisi huolestuttaa turhaan.
– Tietenkin meillä on alueita Suomessa, missä nettiyhteydet eivät ole yhtä hyviä kuin Helsingin keskustassa, mutta kun yhteyden ottaa niin operaattoreihin kuin Traficomiin, jokainen tapaus käsitellään yksityiskohtaisesti ja haetaan ratkaisua jokaiseen tapaukseen.
Ranne huomautti, että Suomessa on 9,2 miljoonaa matkaviestinverkon liittymää, ja Traficom on saanut yhteydenottoja huonoihin yhteyksiin liittyen 150 kappaletta. Päälle tulevat operaattoreiden vastaanottamat yhteydenotot.
– Eli me teemme taustalla jatkuvasti, ja olemme viime vuonna ja tämän vuoden aikana jatkuvasti tehneet, ratkaisuja ja hakeneet ratkaisuja.
Ranteen mukaan Traficom mittaa yhteydenottojen perusteella myös sitä, kuinka yhteydet toimivat Itä-Suomessa, ja näihin puututaan heti.
–Toistan vielä siis sen, että 112:n, yleisen hätänumeron, toiminnassa ei ole hätäkeskuksen tai muidenkaan viranomaisten osalta ollut minkäänlaisia muutoksia aikaisempaan. Eli pysymme edelleen erittäin erinomaisella tasolla.

Hoskosta ei ministerin vastaus tyydyttänyt alkuunkaan.
-Voisitte kokeilla tätä samaa menettelyä täällä poistamalla 40 – 50 prosenttia tämän paikkakunnan puhelintehoista. Arvatkaas, mikä meteli siitä syntyisi.
Hoskosen mukaan on tosiasia, että puhelimet eivät toimi.
– Älkää viitsikö väittää sellaista todeksi, mikä ei ole totta. Tämä on ihan luokatonta, mikä siellä se sellainen tilanne on. Todellakaan kaikista paikoista ei pääse 112:een. Eiväthän ne tietenkään kirjaudu sinne kirjanpitoon, kun ei sinne pääse. Jos joku sattuu siellä kuolemaan, niin se on sitten ikävä kyllä semmoinen murhenäytelmä, johon ei sanoja löydy, keskustaedustaja puuskahti.
Keskustan Vesa Kallio huomautti, että kyse ei ole pelkästä 112:sta.
– Jos minä minun 90-vuotiaille vanhemmilleni tai vaimolle yritän soittaa, niin ehkä minä en sitten siihen 112:een kuitenkaan soita, tai puutavara-autonkuljettajat tai metsäkoneyrittäjät tai taksit tai koulukyydit tai tienauraajat tai työmatkalaiset tai näin joulun lähestyessä joulupukkikaan ehkä ei sitten sinne soita.
Keskustan Olga Oinas-Panuma harmitteli ministerin ylimielistä suhtautumista asiaan.
– Siis se ei ole mitään pelottelua, vaan se on oikeasti ihan tosiasia ja tilanne, että ne verkot eivät toimi niin kuin ne ovat ennen toimineet. Koen tämä ihan omassa henkilökohtaisessa elämässäni, kun kotonani joudun Pudasjärvellä etsimään huoneen, missä minulla kuuluu puhelin. Eihän semmoinen kuulu hyvinvointivaltioon.
Ranne huomautti, että Suomessa on tällä hetkellä maailman parhaat 4G- ja 5G-verkot.
– Ja kun teknologia kehittyy ja taajuuksia on vain tietty määrä jaossa, niin niiden 2G- ja 3G-verkkojen tilalle, jotka niin sanotusti vanhenevat, otetaan uutta.
Ranteen mukaan Traficom velvoittaa koko ajan aktiivisella yhteydenpidolla toimimaan ja ratkaisemaan niitä paikallisia ja alueellisia yhteysongelmia.
– Niitä on, ei kukaan ole sitä kieltänyt, mutta niihin kokonaisuuksiin haetaan ratkaisuja, haetaan nimenomaan sitä, että kerätään tietoa, saadaan se tieto, yhteydenotot, viranomaisten välinen tieto vaihtuu, ja sitten kun niitä havaitaan kentällä, niin ollaan oikeasti yhteydessä myöskin operaattoreihin tai Traficomiin.
Laajakaistatuen poistamista kritisoineille edustajille Ranne vastasi, että Suomessa verkot ovat yleisesti rakentuneet hyvin vahvasti markkinaehtoisesti. Ministeri muistutti myös maa- ja metsätalousministeriön kyläverkkohankkeesta, jonka kautta on 53 miljoonaa jaossa nimenomaan valokuituverkkojen rakentamiseen.
– Ja tietysti näitä tukijärjestelmiä tarkastellaan, ja varmasti puoliväliriihessä myöskin katsotaan, onko sitten joillekin alueellisille tai paikallisille tuille vielä tarvetta. Mutta tietenkin ensisijaisesti kaikessa pitää vähentää tukiriippuvuutta, Ranne totesi.