“Löytyykö tästä konsensus?“ – Keskusta penäsi muiden kantoja lapsilisien tuntuvaan korottamiseen, Rinne varovaisen optimistinen

Politiikka

Eduskunta on kokoontunut käymään ajankohtaiskeskustelua lapsi- ja perhemyönteisemmän Suomen rakentamisesta.

Taustalla on keskustan taannoin tekemä keskustelualoite.

Aloitteen ensimmäisen allekirjoittajan, kansanedustaja Eeva Kallin (kesk.) mukaan lapsiperheköyhyys on suomalaisen yhteiskunnan vakavimpia ongelmia.

Hän esittääkin lapsilisäjärjestelmän uudistamista vähävaraisten lapsiperheiden ahdingon helpottamiseksi.

– Syntyvyyden laskettua lapsilisiin kuluu nykyistä vähemmän rahaa. Voisimmeko yhdessä päättää, että käyttäisimme tämän syntyvyyden laskusta ”säästyvän” rahan lapsilisien tuntuvaan korottamiseen tulevaisuudessa, Kalli kysyi puheessaan.

Myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalainen puheenjohtaja Anu Vehviläinen haastoi eduskuntaa harkitsemaan Kallin ehdotusta.

– Mitä mieltä pääministeri ja vastaava ministeri ovat siitä, että me otettaisimme suunnanmuutoksen? Kun syntyvyys on huomattavalla tavalla vähentynyt, voisimme käyttää nämä lapsilisämomentilta tulevat säästöt lyhentämättöminä lapsilisäjärjestelmän kehittämiseen.

– Löytyykö tästä konsensus, Vehviläinen kysyi.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) suhtautui ajatukseen varovaisen myönteisesti.

– Ajatus on järkevä ja uskon että tulemme hallituksessa tätä miettimään.

Rinne kuitenkin korosti, että syntyvyyteen vaikuttaa toimeentulon lisäksi kansalaisten tulevaisuuden näköalat.

Pääministeri huomautti, että aluepolitiikka on istuvalle hallitukselle tärkeä työkalu ihmisten tulevaisuususkon vahvistamiseksi.