"Lintukodossa ei olla, vaikka välitöntä uhkaa ei olekaan"
Ukrainan sota nosti tapetille maanpuolustuksen ja kokonaisturvallisuuden − asiat, joista moni rivisuomalainen ei ole aiemmin puhunut.
Mitä tapahtui maan länsirannikolla, Satakunnassa?
Kaksi päivää ehti kulua sodan alkamisesta, kun Tapio Huhtasen, Noormarkussa asuvan ja eläkepäivillä olevan Kajaanin rykmentin komentajan puhelin alkoi soida.
Kuntalaisilla nousi huoli, ja nuorehkot naiset ja heidän läheisensä keksivät soittaa tutulle armeijan miehelle.
– Missä voin saada koulutusta ammunnassa, tai vaikka kotivaran hankkimisessa?
Maria Tyyster, vuoden 2014 Tangokuningatar asuu Säkylässä. Hänkin on saanut yhteydenottoja kuntalaisilta.
Keskustan kunnanvaltuutetulta ja kunnanhallituksessa toimivalta Tyysteriltä on kysytty, ovatko Säkylässä asiat kunnossa tulevaisuuden suhteen.
– Kyllä ovat, olemme voineet rauhoitella kuntalaisia, Tyyster kertoo.
Säkylässä keskusta teki keväällä valtuustoaloitteen ja selvityksen kunnassa käytettävien raaka-aineiden kotimaisuudesta.
Valtuustoryhmä haastoi myös muut kunnat tarkistamaan, että paikallisia ja kotimaisia tuotteita käytettäisiin mahdollisimman paljon ja samalla tuettaisiin omia ruoantuottajia ja huoltovarmuutta.
Porissakin herättiin. Pasi Rainiola, vapaaehtoisen maanpuolustuksen aktiivi kertoo, että reserviläisyhdistyksiin on ollut tungosta.
– Jäsenmäärien kasvu on ollut poikkeuksellisen suurta, ja mukana on myös naisia.
Länsirannikolla sijaitseva Satakunta on merkittävä tekijä Suomen kokonaisturvallisuudessa. Ruoantuotannossa maakunta pitää keulapaikkaa yhdessä Varsinais-Suomen kanssa.
Paalupaikalla ollaan myös energian ja yhteyksien suhteen. Lista on komea: Olkiluodon ydinvoimala, ympäri vuoden auki olevat Rauman ja Porin satamat sekä Nato-yhteensopiva lentokenttä Porissa.
Merkittävä on myös Suomen isompiin varuskuntiin lukeutuva Porin prikaati, jolla on toimipisteet Säkylässä ja Niinisalossa.
Isoja ja näkyviä kohteita, voisiko noista olla tilanteen tullessa vaaraa?
Huhtanen ei kiellä asiaa.
– Potentiaalisia kohteita löytyy, mutta välitöntä uhkaa en usko olevan. Lintukodossa täällä ei silti missään tapauksessa olla.
Satakunnan keskustapiiri toivoo tulevaisuuskutsuntojen alkavan maakunnassa mahdollisimman pian.
Säkylän ja Niinisalon varuskuntien kehittämisen pitää jatkua, ja valmisteilla olevaan maakuntakaavaan ei saa tehdä kaavamääräyksiä, jotka voisivat vaikeuttaa varuskuntien toimintaedellytyksiä.
Maailmantilanne on herättänyt satakuntalaiset monin tavoin.
Porin Prikaatin heinäkuun saapumiserän alokkaiden sotilasvala- ja vakuutustilaisuuksia järjestettiin useilla paikkakunnilla, ja kun korona oli loppu, väkeä oli liikkeellä runsaasti.
Kolmikko Huhtanen, Rainiola ja Tyyster panevat hyvällä merkille, että naiset ovat löytäneet tien varusmiespalvelukseen.
Maria Tyyster suoritti vapaaehtoisen varusmiespalveluksen, 406 päivää, Hämeen rykmentissä ja RUK:ssa. Sittemmin hänet on ylennetty luutnantiksi.
Jos Suomi joutuisi sotilaallisen uhan kohteeksi, sotilasvalan vannonut kahden pienen lapsen äiti astuisi palvelukseen.
– Tuossa ei ole kahta sanaa, asiasta on keskusteltu kotona, Tyyster kertoo.
Huhtanenkin on miettinyt asian valmiiksi. Reppu on aina lähtövalmiina.