Lihansyönti halutaan panna kuriin – Ministeri Essayah tyrmää uudet ravitsemussuositukset
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) ei ole tyytyväinen marraskuun lopulla julkaistaviin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Hän sanoo, että ympäristönäkökulmat menevät niissä kliinisten ravitsemussuositusten edelle, jolloin kansanterveyden edistämisen tavoite hämärtyy.
– Kliiniset ravitsemussuositukset eivät nyt ole suositusten keskiössä, Essayah sanoi toimittajatilaisuudessa.
Hän korosti, että ympäristö-, huoltovarmuus- , ruokaturvanäkökulmien pitäisi olla selvästi ravitsemussuosituksista erillisiä asioita.
– Sitä edellytän nyt jatkotyöltä, Essayah sanoi.
– Edellytän, että jatkosuosituksissa varmistetaan, että esimerkiksi vanhusten ja kouluruokailun kohdalla suositukset ovat selkeästi ravitsemustieteen näkökulmasta annettuja.
Ministerin mukaan ravitsemussuositusten tekijät tuovat itsekin esiin, että ympäristövaikutusten huomioimisessa on menty pohjoismaisia ravitsemussuosituksia pidemmälle.
Suomalaiset ravitsemussuositukset perustuvat viime vuonna julkaistuihin pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin.
– Uusissa suosituksissa sanotaan ihan suoraan, että ympäristösyistä esimerkiksi punaisen lihan kulutuksen tulee olla huomattavasti alle pohjoismaisten suositusten, ministeri kertoi.
Essayah kiinnittää huomiota myös palkokasvien eli papujen, herneiden ja linssien kulutuksen lisäämiseen uusissa ravitsemussuosituksissa. Hän toteaa, etteivät esimerkiksi vanhusten vatsat välttämättä kestä suurta määrää palkokasveja.
– Kun ympäristösyistä lähdetään rajaamaan joitakin valkuaisaineita pois, niin jostakin se valkuainen pitää saada ruokavalioon. Tällä hetkellä kotimainen kasvivalkuaistuotanto ei edes riitä tuottamaan sitä määrää, mikä näiden ravintosuositusten mukaista on, ministeri sanoi.
Essayahin mukaan ravitsemussuosituksissa ei ole huomioitu myöskään esimerkiksi suomalaista antibiootti- ja salmonellavapaata lihantuotantoa tai sitä, että Suomessa broilereille syötetään vähemmän soijaa kuin muualla maailmassa.
Edelliset suomalaiset ravitsemussuositukset ovat 10 vuoden takaa.
Essayah kertoo, että tuolloin suosituksia laatineesta valtion ravitsemusneuvottelukunnasta haluttiin poistaa erilaisia sidosryhmiä edustavat tahot, jotta saataisiin puhtaasti riippumaton asiantuntijaelin, joka antaa kliiniseen ravitsemustutkimukseen perustuvat ravitsemussuositukset.
– Siltä pohjalta on haluttu tätä asiaa viedä eteenpäin. Mutta nyt ollaan sitten vähän siinä tilanteessa, että kliininen ravitsemustutkimus ei sitten kuitenkaan ollut pelkästään pohjana, Essayah sanoi.
Helsingin Sanomien mukaan uusissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan välttämään prosessoitua lihaa. Leikkeleitä ei tulisi mieluusti syödä lainkaan.
Kypsän lihan ja lihavalmisteiden enimmäismäärä on laskettu 350 grammaan viikossa. Palkokasveja suositellaan merkittäväksi osaksi ruokavaliota, noin 50-100 grammaa päivässä.