Lapissa tautitilanne on heikompi kuin kertaakaan pandemian aikana – rajoituksia kiristetään Etelä-Suomen talvilomasesongin alla

Korona

Koronavirusrajoitukset kiristyvät Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Lapin alueellinen koordinaatiotyöryhmä päätti perjantaina, että sairaanhoitopiirin alueella siirrytään epidemian perustasosta kiihtymisvaiheeseen.

Infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo, että tautitilanne Lapissa on nyt huonoin koko koronapandemian aikana.

–  Kertaakaan epidemian aikana ei tässä laajuudessa ole tullut tapauksia vastaan. Ja niitä on eri puolilla, se ei keskity pelkästään Rovaniemelle, vaan on muuallakin, Pellossa, Kolarissa, myöskin Itä-Lapin alueella, Broas kertoo.

Tautitapausten määrä on lisääntynyt selvästi viimeisten kahden viikon aikana, ja useiden tartuntojen alkuperää ei ole saatu tunnistettua.

Lapin aluehallintovirasto päätti perjantaina, että sairaanhoitopiirin kunnissa kielletään maanantaista lähtien neljän viikon ajaksi kaikki yli 20 henkilön sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Rajoitusten kiristyminen perustuu osaksi heikentyneeseen tautitilanteeseen, ja osaksi ennaltaehkäisyyn Etelä-Suomen talvilomasesongin alkaessa.

Broas muistuttaa, että pääkaupunkiseudun hiihtolomaviikko aiheuttaa tautipainetta.

–  Tautiero pääkaupunkiseudun ja Lapin välillä on aika iso, ja muuntoviruksen yleistyminen pääkaupunkiseudulla on ihan toista kuin meillä. Tässä on kaikki ainekset siihen, että tämä voi vauhdittaa epidemian huonontumista. Sen takia kiihtymisvaihe ja siihen liittyvät ohjeistukset, suositukset ja rajoitukset ovat hyvin tärkeitä.

Lapissa virusmuunnoksia on toistaiseksi havaittu ainoastaan Pohjois-Ruotsin akkutehtaaseen kytkeytyvän tartuntaryppään yhteydessä. Tähän asti Lapissa on analysoitu näytteitä muunnosten varalta vain rajan ylittäviltä tai poikkeuksellisen nopeasti kehittyneiden tartuntaketjujen kohdalla, mutta jatkossa lisätään satunnaisten näytteiden ottoa.

Broas kannustaa kaikkia Lappiin tulevia matkailijoita ottamaan turvallisuuskäyttäytymisen omaan päiväohjelmaansa.

–  Vähän samalla periaatteella kuin aamulla hampaiden harjaaminen. Vietetään lomaa siinä oman perheen ja oman ryhmän kanssa, ja jos vähänkin nenä alkaa vuotaa tai kurkku on karhea tai tulee muita koronaan viittaavia oireita, lähdetään testeihin ja odotellaan tulos siellä kotona. Ei lähdetä tapahtumiin joissa on paljon ihmisiä yhdessä. Sisätiloissa pidetään kasvomaskeja. Jos nämä ovat automaatio kaikille, kyllähän näillä tartuntoja estetään.