Lammastilallista syytetään vakavista laiminlyönneistä – tilalla oli aliravittuja lampaita kehnoissa oloissa, teurastuksia tehtiin ilman tainnutusta

Eläinsuojelurikokset

Satakunnan käräjäoikeudessa lammastilallista syytetään törkeästä eläinsuojelurikoksesta sekä sivutuotelakirikkomuksesta. Syyttäjä vaatii, että mies tuomitaan ehdolliseen vankeuteen ja määrätään lampaita koskevaan eläintenpitokieltoon vähintään seitsemäksi vuodeksi.

Rikosepäilyt ajoittuvat loppuvuodesta 2018 loppuvuoteen 2019.

Syyttäjän mukaan mies on tahallaan tai ainakin törkeästä huolimattomuudesta kohdellut omistamiaan ja hoitovastuullaan olleita lampaita tarpeetonta kärsimystä aiheuttaen. Eläintenpidossa oli ollut vakavia puutteita pitkään.

Syytteessä kerrotaan, että mies teurasti useita lampaita lainvastaisella tavalla ilman, että eläimiä oli tainnutettu.

Lisäksi lampaista huolehtimisessa oli monia laiminlyöntejä. Eläimet ovat esimerkiksi voineet loukata itsensä rikkinäisiin pitopaikan rakenteisiin. Eläimillä ei ole ollut puhdasta ja kuivaa makuupaikkaa, vaan ne ovat olleet vuodenajasta riippuen märkiä tai jäässä.

Tilalla on ollut useita aliravittuja lampaita, ja lampaiden vedensaanti on laiminlyöty toistuvasti. Myös sairaiden lampaiden hoidon järjestämistä oli laiminlyöty.

Valvontaeläinlääkäri teki joulukuussa 2019 eläinsuojelulain mukaisen päätöksen lampaiden teurastamisesta kiiretoimena eläinten lisäkärsimyksen välttämiseksi.

Miestä syytetään myös sivutuotelakirikkomuksesta. Syytteen mukaan tilalla on kuollut 92 lammasta joko teurastettuna tai muuten ja maatilalla tämän vuoksi syntyneitä sivutuotteita kuten ruhonosia ei hävitetty asetuksen edellyttämällä tavalla.

Käräjäoikeudesta kerrottiin, että syytetty kiisti syytteet istunnossa.