Laitatko sinäkin kanelia joulupuuroon? – Finnwatch muistuttaa, että kaneli on korkean riskin raaka-aine

Ruoka

Joulumausteena käytetyn kanelin tuotantoon liittyvät avohakkuut vaarantavat luonnon monimuotoisuutta Indonesiassa, varoittaa Finnwatch.

Järjestön mukaan kaneli on korkean riskin raaka-aine, jonka tuotantoon liittyy niin sosiaalisia kuin ekologisia haasteita. Kanelituotannon ongelmat vaivaavat erityisesti Indonesian Kerincin aluetta, josta kanelia Suomeen tuovat myös isot maustetalot Meira ja Paulig. 

– Kanelituotanto vaarantaa luonnon monimuotoisuutta ja aiheuttaa metsäkatoa sekä eroosiota Indonesiassa. Keskeisellä tuotantoalueella Kerincissä kaneliviljelmät uhkaavat Sumatran suurinta kansallispuistoa, joka on sumatrantiikerin ja lukuisten muiden uhanalaisten lajien viimeisiä esiintymispaikkoja, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér kuvaa tiedotteessa.

Finnwatch huomauttaa, että kanelituotantoa Kerencissä tarkastelleissa tutkimuksissa on suositeltu siirtymistä kestävämpiin korjuutapoihin ja markkinoiden luomista biodiversiteettiä kunnioittavalle ja säilyttävälle tuotannolle.

Kanelia voidaan kasvattaa yhdessä muiden puiden kanssa sekä kerätä kuorta ilman puun kaatamista.

– Myös viljelijöiden ja keräilijöiden kanelista saamaan matalaan hintaan tulee puuttua esimerkiksi karsimalla arvoketjusta välistä vetäviä välikäsiä. Luonnon ja ihmisten hyvinvointi kulkee käsi kädessä, Finér toteaa.

Finnwatchin mukaan suuri osa Meiran ja Pauligin indonesialaisesta kanelista ei ole riippumattoman vastuullisuusvalvonnan piirissä. Sekä Meira että Paulig lupaavat kuitenkin lisää toimenpiteitä mausteidensa vastuullisuuden varmentamiseen tulevaisuudessa.

– Molemmat yritykset kertovat tavoitteekseen, että vuoteen 2030 mennessä kaikki riskialueilta tulevat mausteet hankitaan vastuulliseksi varmennetuista lähteistä. Kuluttajilla on oikeus vaatia ripeämpää aikataulua ja kirittää yrityksiä antamalla palautetta, Finér jatkaa.


Oikaisu 21.12. klo 9.33: Finnwatch ei syytä kanelia käyttäviä kuluttajia rikkeistä, kuten otsikossa alun perin väitettiin.