Kymmenen ihmistä kuoli Venäjän ohjusiskussa kerrostaloon Odessan alueella

Ukrainan presidentti Zelenskyi uskoo venäläisjoukkojen poistumisen Käärmesaarelta rajoittavan Venäjän toimia merkittävästi
Ukrainan sota

Kymmenen ihmistä on kuollut yhdeksänkerroksiseen asuinrakennukseen osuneessa ohjusiskussa Etelä-Ukrainan Odessan alueella, kertoi aluehallinnon tiedottaja Serhi Brattshuk varhain perjantai-aamuna.

–  Kerrostalon yhdeksän kerrosta ovat tuhoutuneet täysin talon yhdestä osasta. Pelastustyöntekijät ovat hoitaneet seitsemää haavoittunutta, joista kolme on lapsia, Brattshuk sanoi.

Brattshuk kertoi myös Venäjän toisesta ohjusiskusta alueella, joka oli osunut vapaa-ajan keskukseen.

Maanantaina Venäjän isku ostoskeskukseen Keski-Ukrainan Krementshukissa vaati ainakin 18 kuolonuhria.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi myöhään torstai-iltana julkaistussa puheessaan, että venäläisjoukkojen poistuminen Käärmesaarelta muuttaa merkittävästi tilannetta Mustallamerellä.

–  Se ei kuitenkaan takaa turvallisuutta tai sitä, ettei vihollinen palaisi, mutta se rajoittaa valloittajien toimia merkittävästi, Zelenskyi sanoi.

Torstaina venäläisjoukot vetäytyivät Odessan alueen rannikon tuntumassa sijaitsevalta Käärmesaarelta.

Venäjä selitti vetäytymistä strategisesti tärkeältä saarelta ”hyvän tahdon eleeksi”, joka osoittaa, ettei maa halua estää YK:n pyrkimyksiä saada viljanvienti Ukrainasta meriteitse käyntiin. Todellisuudessa Ukrainan asevoimat tulitti Käärmesaarta useita päiviä raskaasti tykistöllä ja raketeilla, joten venäläisillä ei todennäköisesti ollut muuta vaihtoehtoa kuin jättää saari.

Ajatushautomo Instutite for the Study of War arvioi, että vaikka vetäytyminen saarelta vähentää painetta Ukrainan rannikolla, Venäjä kykenee yhä laukaisemaan ukrainalaisiin rahtilaivoihin kohdistuvia ohjuksia Krimin niemimaalta ja Hersonin alueelta sekä käyttämään Mustanmeren laivastoaan.