Kurvinen Ylelle: Norjan malli viedään maaliin vielä tällä hallituskaudella – Harvaan asutuille seuduille muuttavat osaajat voisivat saada opintolainansa kokonaan tai osittain anteeksi

Norjan malli

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) lupaa, että niin sanottu Norjan malli viedään maaliin vielä tällä hallituskaudella. Kurvinen kommentoi asiaa Ylelle.

Niin sanotussa Norjan. mallissa on kyse siitä, että harvaan asutuille seuduille muuttava ammattilainen saisi opintolainansa kokonaan tai osittain anteeksi. Syrjäseuduille olisi näin tarkoitus houkutella esimerkiksi lääkäreitä, opettajia, psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä.

Kurvisen mukaan monia kriittisiä hyvinvointiyhteiskunnan ammattilaisia alkaa olla vaikea saada monille maaseutualueille.

– Se uhkaa meidän hyvinvointilupausta, että ikäihminen saisi apua niin Jakomäessä pääkaupunkiseudulla kuin Sevettijärvelläkin, ministeri perustelee.

– Tavoitteena on, että tällä vaalikaudella lainsäädäntö saadaan valmiiksi. Toivon mukaan saamme tämän hyvitysmallin myös käyntiin tällä vaalikaudella, hän sanoo.

Kurvinen uskoo, että Norjan malli lisäisi myös paluumuuttoa harvaanasutuille seuduille. Opintolainan hyvityksen hän uskoisi olevan sellainen porkkana, että korkeakoulutetut pariskunnat ja nuoret perheet palaisivat ja muuttaisivat lähtöseuduilleen.

Korkeastikoulutetut parantaisivat ministerin mukaan myös syrjäseutujen yrityselämää.

– On selvästi nähtävissä se, että korkeakoulutus luo alueelle elinvoimaa ja hyvää pöhinää. Korkeakoulutetuilla on monia valmiuksia vaikka yrittäjäksi ryhtymiseen, Kurvinen sanoo.

Norjan mallin mukaisia aluekehittämistoimia on valmistellut harvaan asuttujen alueiden parlamentaarinen työryhmä. Ryhmä on esittänyt, että lainoja voitaisiin antaa anteeksi 2600 euroa vuodessa, mutta korot olisi maksettava itse.

Kurvisen mukaan yksityiskohdat selvitetään nyt opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelussa.

– Mihinkään yksityiskohtiin en voi ottaa kantaa: esimerkiksi mille alueille se osuisi ja koskisiko se kaikkia koulutusaloja vai ainoastaan terveydenhuollon ja opetuksen henkilöitä.