Kuopion kouluhyökkäyksestä epäilty määrättiin vangittavaksi – vangitsemisistunto pidettiin salaisena

Väkivalta

Kuopion tiistaisesta kouluhyökkäyksestä epäilty Joel Marin, 24, on määrätty vangittavaksi Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Kuopiossa. Häntä epäillään todennäköisin syin murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä.

Marin ei itse ollut oikeustalolla, vaan häntä kuultiin videolinkin välityksellä sairaalasta. Hän haavoittui vakavasti hyökkäyksen yhteydessä.

Vangitseminen käsiteltiin salaisena, eli paikalle saapuneet median edustajat määrättiin poistumaan salista.

Ennen vangitsemisistunnon alkua käräjätuomari Heidi Fröberg salli kuvaamisen salissa viiden minuutin ajan.

Tuossa vaiheessa videolinkkiä ei ollut vielä aktivoitu, joten kuvaa epäillystä ei näytetty medialle.

Se, että vangitsemisistunto on salainen, ei ole sinänsä poikkeuksellista.

Menettelyn taustalla on usein muun muassa se, että istunnossa käsitellään keskeneräiseen poliisitutkintaan liittyviä asioita.

Marinia vaati vangittavaksi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs keskusrikospoliisista.

Istuntosalin odotusaulassa on ollut toistakymmentä toimittajaa ja kuvaajaa Suomen eri medioista, ja aulasta on tehty ainakin paria suoraa televisiolähetystä. Alakerran turvatarkastuksessakin muodostui jonoa.

Itse istuntosalissa tuomari ja tutkinnanjohtaja odottivat vaiteliaina medialle sallitun kuvausajan päättymistä ja vangitsemiskäsittelyn alkamista.

Istunnon päätyttyä tutkinnanjohtajan odotetaan mahdollisesti kertovan lisätietoja tutkinnan etenemisestä.

Poliisi on puhuttanut epäiltyä sairaalassa jo aiemmin tällä viikolla eli heti, kun hänen kuntonsa on sen mahdollistanut.

Tutkinnallisiin syihin vedoten poliisi ei ole kuitenkaan kertonut, mitä tämän pohjalta mahdollisesti on saatu selville.

Hyökkäyksessä Savon ammattiopistoon kuoli nainen ja haavoittui epäillyn lisäksi yhdeksän muuta ihmistä. Useat heistä ovat edelleen sairaalahoidossa.

Epäilty on itse Savon ammattiopiston opiskelija.

Hyökkäyksessä kuollut nainen oli tiettävästi Ukrainan kansalainen.

Keskusrikospoliisi ei ole vahvistanut hänen kansallisuuttaan, mutta Ukrainan suurlähetystö on aiemmin vahvistanut, että kyseessä oli syntyperäinen Ukrainan kansalainen.

Rikoskomisario Töyräs keskusrikospoliisista on kertonut, että isku keskittyi yhteen luokkahuoneeseen. Luokassa oli tuolloin toistakymmentä oppilasta.

Epäilty hyökkäsi poliisin mukaan isokokoista teräasetta käyttäen. Lisäksi hänellä oli mukanaan ilmapistooli, jolla hän ei kuitenkaan poliisin tiedon mukaan ampunut.

Poliisi on tähän asti kertonut melko niukasti tapahtumien taustoista. Esimerkiksi sitä ei ole kerrottu, mistä epäilty on aseensa saanut.

Rikoskomisario Töyräs on luonnehtinut tekoa epäillyn taustaan nähden yllättäväksi.

Hyökkäys tapahtui liiketalouden opetustiloissa, jotka sijaitsevat kauppakeskus Hermanin yhteydessä. Se sijaitsee Leväsen kaupunginosassa noin neljä kilometriä Kuopion keskustasta etelään.

Kauppakeskuksen eristys purettiin eilen ja liiketiloja alettiin avata.

Ammattiopiston tilat kauppakeskuksessa pysyvät kuitenkin toistaiseksi suljettuina poliisitutkinnan vuoksi. Opetus oppilaitoksen muilla kampuksilla jatkui jo keskiviikkona.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) vierailee tänään perjantaina Kuopiossa hyökkäyksen takia.

Rinne tapaa keskustelutilaisuudessa eri viranomaisten, kaupungin, oppilaitoksen ja nuorten edustajia sekä hoito- ja kriisityöhön osallistuneita.

Tilaisuuden jälkeen pääministeri on kansalaisten tavattavissa Kohtaamossa Kauppakeskus Apajassa kello 18.30.

STT kertoo epäillyn nimen poikkeuksellisesti jo tutkinnan alkuvaiheessa.

Tekijä surmasi yhden ihmisen, haavoitti useita sekä asetti hengenvaaraan suuren joukon ihmisiä.

Hänen henkilöllisyydestään ei ole epäselvyyttä, sillä tekoa todistivat useat hänet tuntevat ihmiset ja poliisi otti miehen kiinni rikospaikalta.