Kuluttajien luottamus on elpynyt selvästi koronakeväästä

Talous

Kuluttajien luottamus on elpynyt kesäkuussa, kertoo Tilastokeskus. Indikaattorin pisteluku on -3,9, kun toukokuussa se oli -9,0 ja huhtikuussa -13,9.

Kuluttajien luottamus talouteen on myös hieman vahvempaa kuin vuosi sitten, jolloin pisteluku oli -4,6.

–  Lukema on edelleen kehno verrattuna pitkän ajan keskiarvoon –1,8, mutta kertoo silti yllättävänkin vauhdikkaasta elpymisestä ja on jopa parempi kuin viime syksyn tai alkutalven mittaukset ennen koronaepidemian käynnistymistä, kirjoittaa Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist kommentissaan.

Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää vahvistuivat toukokuuhun verrattuna.

Selvimmin paranivat odotukset Suomen talouskehityksestä seuraavan vuoden aikana. Ne pysyivät kuitenkin edelleen heikkoina.

Sen sijaan arviot kuluttajan oman talouden nykytilasta ja lähitulevaisuudesta vastasivat suunnilleen pitkän ajan keskimääräisiä näkemyksiä.

Lisäksi kestokulutusaikeet olivat kesäkuussa jo melko lupaavalla tasolla.

–  Tunnelmien kohoaminen heijastelee talouden avautumista ja vapauden tuntua, kun epidemia on hellittänyt. Jo pidempään on Suomessa uusia tautitapauksia ollut vain vähän, ja elämä tuntuu palanneen tavanomaisiin uomiin, Appelqvist arvioi.

Elinkeinoelämän luottamusindikaattorit ovat edelleen selvästi pitkäaikaisten keskiarvojensa alapuolella, vaikka etenkin palvelualoilla on nähty toipumista koronakevään jälkeen.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan palvelualoilla luottamusindikaattori on kohentunut kesäkuussa kuusi pistettä -40 pisteeseen.

Teollisuudessa luottamus nousi hivenen, rakentamisessa heikkeni pari pistettä ja vähittäiskaupassa kohosi muutaman pisteen verran.

EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen tulkitsee tiedotteessa, että vaikka itse epidemia on Suomessa laantunut, talouden alavire jatkuu.

Vientiteollisuudessa pahin on vasta edessäpäin. Erityisen huolestuttavaa on uusien tilausten vähentyminen.