Kuluttaja, näin varmistat television toiminnan myös ensi kesän jälkeen
Suomalainen televisio on kokenut useita mullistuksia historiansa aikana: 70-luvulla hypättiin väriin, 2000-luvun alussa digiaikaan. Nyt televisio on jälleen uuden äärellä, kun ensi vuonna siirrytään kokonaan parempilaatuisiin tv-lähetyksiin eli teräväpiirtoaikaan.
Perusmuotoiset SD-lähetykset päättyvät Ylellä 31. maaliskuuta 2025 ja muilla Suomen kanavilla 30. kesäkuuta. Muutos koskee vapaasti katsottavissa olevia kanavia.
Osassa talouksia televisio pimenee siis viimeistään ensi kesänä, jos kuluttaja ei huolehdi vastaanottimensa HD-yhteensopivuudesta.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan uhkakuva koskee noin seitsemää prosenttia television omistavista suomalaisista. Määrällisesti kyse on noin 180 000 televisiotaloudesta, joista noin 120 000 on antennitalouksia.
– Me olemme tutkimusten perusteella arvioineet, että noin 93 prosenttia television omistajista on sellaisia, joilta siirtymä ei edellytä toimenpiteitä, Artturi Kavaja Traficomilta sanoo STT:lle.
Teräväpiirtoisten HD-lähetysten kuvanlaatu on tarkempi, äänenlaatu parempi ja värimaailma runsaampi SD-lähetyksiin verrattuna.
Traficomin mukaan siirtymä tuo laadukkaammat televisiolähetykset kaikkien kotitalouksien saataville, kun antennitelevisioverkossa siirrytään käyttämään pelkästään uudempaa DVB-T2-lähetystekniikkaa ja vanhemman DVB-T-tekniikan lähetykset lopetetaan.
– Uudempi lähetystekniikka hyödyntää rajallisia tv-käyttöön tarkoitettuja taajuuksia tehokkaammin, mikä mahdollistaa nykyistä laajemman HD-tarjonnan, päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen Traficomista sanoo tiedotteessa.
Muutos tarkoittaa myös sitä, että 19. marraskuuta television kanavapaikat vaihtuvat antenni-tv-verkossa, kertoo langattomien viestintäverkkojen verkko-operaattori Digita. Kaapeli-tv-verkossa vastaava kanavanumeroinnin muutos on tehty jo vuonna 2021.
STT kysyi Traficomilta ja Digitalta, mitä muutos tarkoittaa tavalliselle kuluttajalle ja miten siihen pitää varautua.
Tiistaina 19. marraskuuta television kanavapaikat vaihtuvat antenniverkossa. Muutostöitä tehdään kello 10–15 välillä, jolloin antenni-tv-verkossa esiintyy katkoksia kaikkialla Suomessa.
Muutos ei koske kaapeli-tv-verkkoja, joissa vastaava kanavanumeroinnin muutos on tehty jo aiemmin.
Vapaasti vastaanotettavien kanavien HD-teräväpiirtoversiot löytyvät jatkossa ensimmäisenä kanavapaikoilta 1–20. Perusmuotoiset kanavat puolestaan siirtyvät paikoille 21–39.
– Kanavapaikkojen vaihtumisen jälkeen täytyy television kanavat hakea uudelleen, Digitan liiketoimintapäällikkö Jani Saari selittää.
Digita tiedottaa erikseen, kun uudelleenhaun voi tehdä.
Osa uudemmista televisioista osaa Saaren mukaan hakea kanavat uudelleen automaattisesti. Toiset televisiomallit taas eivät tee muutosta automaattisesti, vaan kuluttajan pitää tehdä kanavahaku itse.
Ohjeet kanavahaun tekemiseen voi tarkistaa oman laitteen ohjekirjasta. Myös Digitan kuluttajapalvelu Digita Info palvelee asiakkaita pidennetyin aukioloajoin.
Siirtymä teräväpiirtolähetyksiin koskettaa kaikkia talouksia huolimatta siitä, mistä signaali omaan vastaanottimeen tulee. Kaikkien televisionkatsojien täytyy siis varmistaa, että oma laite on HD-yhteensopiva.
Jos televisiosta näkee ohjelmaa kanavilta, joiden perässä on kirjainyhdistelmä HD, laite on yhteensopiva, Kavaja selittää.
Jos televisio ei tue HD-lähetyksiä, se pitää vaihtaa, jos tv-lähetyksiä haluaa jatkossakin katsoa.
– Kuluttaja voi myös tarkistaa laitteensa HD-yhteensopivuuden esimerkiksi Traficomin ylläpitämältä verkkosivulta hdtvopas.fi, Saari vinkkaa.
HD-yhteensopivuuden tarkistaminen on kuluttajan vastuulla, vaikka asuisikin taloyhtiössä.
Saaren mukaan kaupoissa tällä hetkellä myytävänä olevat mallit ovat lähtökohtaisesti HD-yhteensopivia.
Gigantin ja Verkkokauppa.comin viestinnästä kerrotaan STT:lle, että kaikki myymälöissä myytävät televisiot ovat HD-yhteensopivia.
Jos ei halua ostaa uutta televisiota, kuluttaja voi ostaa myös digiboksin, joka voi vastaanottaa HD-lähetyksiä ja joka on yhteensopiva vanhan television kanssa..
Kavajan mukaan osa kuluttajista on huolestuneita siitä, että siirtymästä tulee paljon romua.
Vanhan television kierrättäminen on kuitenkin helppoa, hän vakuuttaa.
Vanha televisio viedään sähkö- ja elektroniikkakierrätyspisteeseen tai jätetään kauppaan, josta ostaa uuden television.
– Jos televisiot kierrätetään oikein, niin niiden materiaalit voidaan käyttää uudestaan todella tehokkaasti, Kavaja sanoo.
Jos asuu omakotitalossa tai muussa pientalossa ja talon katolla on harava-antenni, tv-lähetykset vastaanottaa todennäköisesti antenni-tv-verkon kautta, Traficomin sivuilla kerrotaan.
Kerrostalossa tai muussa taloyhtiössä asuvan kannattaa kysyä asiasta isännöitsijältä.
Kavaja muistuttaa, että taloyhtiössä asuvan kannattaa myös varmistaa isäinnöitsijältä, että kiinteistön järjestelmään on viritetty HD-kanavat.