“Kukaan ei prkl myy eläviä eläimiä näille tyypeille“ – MTK tuomitsee rituaaliteurastuksiin liittyvät eläinsuojelurikokset

Eläinsuojelurikos

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK tuomitsee selvin sanoin eläinsuojelulain vastaisen eläinten teurastustavan.

Yle uutisoi tiistaina, että poliisi tutkii vakavaa rituaaliteurastuksiin liittyvää eläinsuojelurikosta Pohjanmaalla. Keski-ikäisen miehen epäillään teurastaneen neljän vuoden aikana mahdollisesti jopa 1 300 lammasta tainnuttamatta. Ylen tietojen mukaan rikosepäilyssä on kyse laittomasti tehdyistä halal-teurastuksista.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila muotoilee kantansa kyseiseen elänsuojelurikokseen hyvin suoraan Twitterissä.

– Kukaan ei prkl myy eläviä eläimiä näille tyypeille. Ehdottoman tuomittavaa. Ymmärrystä ei liikene pätkän vertaa.

Eläinten kohtelun tulee olla hyvää syntymästä kuolemaan asti, MTK toteaa tiedotteessa.

– Eläinsuojelulaissa määritellään eläinten asianmukaisesta lopetuksesta, niin ettei sille aiheuteta tarpeetonta kipua ja kärsimystä. Nämä säännöt tulee olla samat kaikille.

MTK:n asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojala muistuttaa, että halal-teurastus on laillista, kunhan eläin tainnutetaan verenlaskun yhteydessä. Paikalla teurastamossa on myös oltava tarkastuseläinlääkäri.

– Tuottajien tulee välttää eläintensä myyntiä, jos heillä on epäilyksiä siitä, että ostaja teurastaa tai kohtelee eläimiä eläinsuojelulain vastaisesti, Suojala opastaa.Juttua korjattu 20.1. kello 21.55: Alun perin jutussa sanottiin Suojalan muistuttavan, että eläin tulee tainnuttaa ennen verenlaskua. Suojalan sitaatti kuitenkin oli, että halal-teurastus on laillista, kunhan eläin tainnutetaan verenlaskun yhteydessä.