KRP:n päällikölle vaaditaan kovia sakkoja tai enintään ehdollista vankeutta virkarikosjutussa

Lardot joutuu oikeuteen syyskuun alussa muiden syytteessä olevien poliisipomojen kanssa – hän kiistää syytteen
Poliisi

Syyttäjä vaatii keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardotille vähintään ankaraa sakkorangaistusta ja enintään neljän kuukauden ehdollista vankeutta poliisijohdon virkarikosjutussa.

Häntä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta tai toissijaisesti tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Keskiviikkona julkiseksi tulleen haastehakemuksen mukaan Lardot olisi osaltaan laiminlyönyt valvonnan ja tietoonsa tulleiden epäselvyyksien selvittämisen vuosina 2010–2013.

Tuolloin Lardot oli töissä Poliisihallituksessa poliisijohtajana ja rikostorjuntayksikön päällikkönä. Syyte ei koske hänen aikaansa keskusrikospoliisin päällikkönä.

Jutussa on kyse siitä, tyhjensikö Jari Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi laittomasti tietolähderekisterinsä ja jättikö se rekisteröimättä säännölliset alamaailman vinkkimiehensä vuosina 2008–2013.

Syyttäjä vaatii samaa seuraamusta valvonnan laiminlyönneistä myös ex-poliisiylijohtaja Mikko Paaterolle, Helsingin ex-poliisikomentaja Jukka Riikoselle ja Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapiolle.

Syytetyn penkillä ovat lisäksi Aarnio ja kaksi hänen yksikkönsä tietolähdetoiminnasta vastannutta poliisia.

Lardot ja kaikki muutkin syytetyt kiistävät syyllistyneensä virkarikokseen.

Lardot arvosteli saamaansa syytettä tiukoin sanankääntein STT:lle maanantaina.

– Tästä jää sellainen käsitys, että ennakkoon on päätetty syytteen nostamisesta huolimatta siitä, mitä esitutkinnassa ilmenee. On nähtävästi haluttu, että koko tuonaikainen poliisin komentoketju asetetaan syytteeseen faktoista huolimatta, Lardot sanoi maanantaina.

Jutun pääkäsittely alkaa näillä näkymin syyskuun alussa Helsingin käräjäoikeudessa.

Sisäministeriö tekee ratkaisun Lardotin mahdollisesta hyllyttämisestä oikeuskäsittelyn ajaksi vajaan kahden viikon päästä.