Koulutuskeskustelua väännetään väärille urille, näkee Juha Pylväs – keskustaryhmyri pitää kohuheittonsa tulkintoja ala-arvoisina
Keskustelua korkeakoulutuksen hajauttamisesta väännetään väärille urille, katsoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs.
Pylvään mukaan tahallinen väärinymmärtäminen on tyypillistä koulutuskeskustelulle.
– Oleellinen asia koulutuksen hajauttamisessa on työvoiman saanti ja sehän tässä keskustelussa on unohtunut taas täysin, ei olekaan haluttu puhua siitä huolesta ja isosta ongelmasta, Pylväs sanoo Suomenmaalle.
Keskustaryhmyri herätti viikonvaihteessa arvelemalla keskustan puoluevaltuustolle pitämässään puheessa, että korkeakoulutuksen hajauttaminen ilahduttaisi ”maakuntien poikamiehiä”.
Muun muassa vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö tulkitsi keskustan viestivän naisille, että yliopistot ovat naimakouluja.
– Se on hänen tulkintansa, minusta aika ala-arvoinen heitto, Pylväs sanoo.
– Tokihan se ilahduttaa maakuntien poikamiesten lisäksi kaikkia muitakin maakuntien asukkaita, kun sinne tulee toimeliaisuutta, vireyttä ja jää enempikin oman ikäluokan ihmisiä asumaan alueelle, Pylväs täsmentää. Hän sanoo, ettei muokkaisi sananvalintojaan toisin.
– ”Maakuntien poikamiehet” on aika tuttu termi, jota on käytetty hirvittävän paljon monissa eri yhteyksissä.
Pylvään mukaan kyse on siitä. että maakunnat huutavat tällä hetkellä osaavia käsipareja eri ammattitasoilla, niin ammatillisen koulutuksen kuin ammattikorkeakoulutuksen ja yliopistokoulutuksen puolella.
Keskustaryhmyrin mukaan ihmisiä on hirveän vaikea saada maakuntiin töihin.
– Koulutuksen hajauttamisellahan me saamme ihmisiä eri puolille maakuntia kouluttautumaan, menemään työharjoittelupaikkaan ja jäämään sinne maakuntiin ja yrityksiin töihin. Tämähän se ajatus siellä taustalla on.
Pylväs huomauttaa, että viimeisimpien tilastojen mukaan työttömyysaste on korkein Helsingissä.
– Ja sehän viittaa siihen, että siellä on liian paljon koulutettuja ihmisiä, jotka eivät hakeudu maakuntiin töihin ja maakunnissa on hirvittävän paljon avoimia työpaikkoja, joille ei ole tekijöitä.
Pylvään mukaan maakunnissa oli ennen työttömyyttä ja kaupungeissa työvoimapula. Nyt asia on kuitenkin toisin päin.
– Mutta nyt ei tästä ongelmasta haluta käydä keskustelua aidosti, vaan mennään alatyylisiin heittoihin välittömästi, kun siitä asiaa halutaan nostaa jollakin lailla esille, Pylväs harmittelee.