Komission ennuste: Suomen talous jatkaa kasvua kotitalouksien kulutuksen ja kasvuhakuisen finanssipolitiikan tuella

Talous

Euroopan komissio ennustaa, että Suomen talouskasvu on tänä vuonna 1,5 prosenttia. Kasvua tukevat muun muassa kotitalouksien kulutus sekä kasvuhakuinen finanssipolitiikka. Talouskasvun kuitenkin ennustetaan hidastuvan ensi vuonna 1,0 prosenttiin.

Näin ollen Suomen kasvuvauhti on vielä tänä vuonna EU- ja euroalueiden keskiarvojen yläpuolella, mutta ensi vuonna Suomi uhkaa tipahtaa hitaampaan joukkoon.

Komissio ennakoi, että EU-jäsenmaiden bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,4 prosenttia ja tahti pysyy samana myös tulevana vuonna.

Euroalueella kasvu on maltillisempaa. Tämän ja ensi vuoden kasvuluvuiksi ennustetaan 1,2 prosenttia.

Talouskomissaari Paolo Gentiloni kuvailee eurooppalaisia talousnäkymiä vakaiksi, vaikka kasvu pysyy tulevina vuosina hillittynä.

– Olemme nähneet myös rohkaisevaa kehitystä sen osalta, että kauppajännitteet ovat vähentyneet ja sopimukseton brexit vältettiin, Gentiloni sanoo tiedotteessa.

Maailmantaloutta ympäröivät epävarmuudet ja riskit eivät kuitenkaan ole täysin hälventyneet. Sen vuoksi komissio arvioi, että eurooppalaista talouskasvua tukevat erityisesti työllisyyden kasvu ja kotitalouksien kulutus, joka jatkuu vahvana ansiotason nousun myötä.

Komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis kehottaa jäsenmaita käyttämään tämän tyynen sään hetken hyödyksi ja varautua tulevaan esimerkiksi kasvua tukevilla uudistuksilla.