“Kokoomus on siirtynyt fantastisuudesta itkuun“ – keskustaryhmyri Kurvinen syyttää Orpoa vastuuttomasta pelin politiikasta

Keskustan mielestä kokoomus luo epätoivoa, hyysää suurituloisimpia ja toimii koko opposition haamukirjailijana
Välikysymys

Keskustan eduskuntaryhmä korostaa, että ihmisten terveyden, turvallisuuden ja työn pitää nyt mennä kaiken edelle, ja oleellinen pitää erottaa epäoleellisesta.

Koko opposition jättämää välikysymystä käsiteltäessä keskustan eduskuntaryhmää johtava Antti Kurvinen hyökkäsi ryhmäpuheenvuorossaan erityisesti kokoomuksen kimppuun.

Kurvinen muistutti kokoomusjohtaja Petteri Orpoa siitä, että viime vaalikaudella puolue oli laittamassa Suomea kuntoon keskustan kanssa.

Vaikeilla ja ristiriitaisilla päätöksillä saatiin aikaan hyviä tuloksia, ja vastuuta kannettiin yhdessä, Kurvinen totesi.

– Kun välikysymyksen lukee, ei voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin että nyt te, arvoisa edustaja Orpo, olette lähteneet puolueinenne vastuuttoman pelin politiikan tielle – ja saaneet siihen myös muun opposition mukaan.

– Kun nyt pitäisi luoda ihmisille toivoa ja tulevaisuudenuskoa, te luotte epätoivoa ja epävarmuutta. Kokoomus on siirtynyt fantastisuudesta itkuun, Kurvinen sivalsi.

Kurvinen katsoo kokoomuksen hyysäävän suurituloisimpia. Hän sanoi pitävänsä ”ruokottoman härskinä esityksenä” sitä, että kokoomus esittää yli 800 miljoonan euron pysyvää veroalea kaikista suurituloisimmille.

– Kaikista pienituloisimpien epidemiakorvausta te sen sijaan vastustitte. Joutuu kysymään, onko sosiaalinen omatuntonne näin vakavasti häiriintynyt?

Välikysymyksen tavoitteena on aina hallituksen kaataminen, ja Kurvisella olikin kokoomukselle kysymys hallitusyhteistyöstä Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa:

– Oletteko edustaja Orpo valmiita liittymään yhteiseen, Jussi Halla-ahon I hallitukseen tämän välikysymyksen asialistan pohjalta?

Kurvinen uskoo, että kokoomus on toiminut koko opposition haamukirjailijana.

– Oletteko te, arvoisa edustaja Jussi Halla-aho, edes lukeneet, mihin paperiin nimenne annoitte? Nyt kokoomuksen vanavedessä vaaditte kriisin keskellä sosiaaliturvan leikkauksia. Mitähän työmies Putkonen tuumaa tästä?

– Koska tavoitteenanne on kaataa nykyinen hallitus, kysynkin teiltä edustaja Halla-aho: oletteko valmiita ryhtymään pääministeriksi ja ottamaan kokoomuksen hallitukseenne?

Kristillisdemokraattien Sari Essayah ja Päivi Räsänen saivat myös osansa Kurvisen hämmästelystä.

– Miten kristillisdemokraatit ovat mukana välikysymyksessä, jossa ajetaan kotihoidon tuen romuttamista? Ei olisi uskonut.

– Kysynkin nyt teiltä, kristillisdemokraatit: oletteko valmiita Halla-ahon I hallitukseen mukaan leikkaamaan perheiltä ja viemään valinnanvapauden lastenhoidosta?

Kurvisen mielestä välikysymyksessä sivuutetaan kokonaan se tosiasia, että maailma on koronan kourissa, ja ainakin miljoona ihmistä on kuollut.

– Keskustan ja hallituksen linja on saada Suomi mahdollisimman vähin vaurioin näiden vaikeuksien yli.

– Satsaamme esimerkiksi koronatesteihin ja ihmisten peruspalveluihin antamalla miljardien tuen ensi vuoden budjetissa kunnille ja sairaanhoitopiireille.

Kurvinen sanoi hallituksen turvaavan vientiä, teollisuuden työpaikkoja ja työllistävän toimillaan yli 30 000 ihmistä.

– Alennamme esimerkiksi teollisuuden sähköveron EU:n minimiin, uudistamme päästökauppakompensaation teollisuutta uudistavaksi ja nostamme ALV-velvollisuuden alarajaa.

– Nämä ratkaisut eivät kuitenkaan näytä estävän teitä, edustaja Orpo, väittämästä, että kaikki menee päin seiniä.

Kommentit (4)

 • Mustikka

  Itku taitaa tulla Keksustalle ja suomalaisille kun tulee holtittomasti jaettujen velkarahojen takasin maksaminen.

 • Lukija21

  Hyvin onnistui Vanhanen ikäihmiset syyllistämään. Heidän syytään on vanheneminen ja talouden alamäki.

 • Lukija9

  Näin kotisohvalta käsin kiitän sinua Antti puheenvuorostasi. Se oli sopivan piikikäs ja letkeä. Liekö puhetyyliisi savolaisella vaimoltasi saamalla koulutuksella jokin vaikutus? Hyvä piruilu!

 • Lukija73

  Kurvinen kyllä omassa puheenvuorossaan sortui halpaan miinaan. Asiallisuus pitää säilyttää, vaikka kuinka kritiikki osuisi, eikä lähteä apinoimaan trummpia muita syyttäen. Välikysymyksessä ei esitellä opposition hallitusohjelmaa ja vielä vähemmän jaetaan hallituspaikkoja. Vai onko Kurvinen pettynyt nykymenoon ja mielessään haikailee jo tulevaa. Välikysymyksen tarkoituksena on saada vastaus hallituksen toimista jonkin asian hoidon suhteen. Tähän Kurvinen, eikä Marin sen paremmin osanneet vastata. Oppositio on huolissaan valtionvelan rajusta kasvusta ja siitä miten se aikanaan maksetaan takaisin. Hallituksen esittämät työllisyystoimet eivät näin pitkälläkään matematiikalla tarkastellen ole mitenkään riittävät, 30 t uutta työpaikaa ensi vuosikymmenen loppuun mennessä. Jos tämä on Kurvisen mielestä hyvä tulos – niin ei voi kuin ihmetellä miten hän on tähän lopputulemaan päätynyt.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen