Olli Rehn: Elvytyksen vaihtoehto on massatyöttömyys ja konkurssiaalto

Talouspolitiikka

Euroopan unionissa harjoitettavan elvyttävän raha- ja finanssipolitiikan vaihtoehto on massatyöttömyys ja konkurssiaalto, katsoo Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

– En ainakaan itse pidä sellaista sosiaalidarwinismia, jossa heikot sortuvat laman alle millään lailla vastuullisena politiikkana. Se on mielestäni, jos mikä, väärää talouspolitiikkaa, Rehn sanoi eduskunnassa käytyään rahapolitiikasta talousvaliokunnan kuultavana.

Rehn sanoo suhtautuvansa hyvin kliinisesti kotimaiseen keskusteluun EU:n elpymisrahastosta. Hän toivoo kuitenkin, että painavat ja perustellut puheenvuorot saavat lisää tilaa suomalaisessa keskustelussa.

Elpymisrahaston merkitys on Rehnin mukaan ennen kaikkea siinä, että se täydentää väliaikaisena, useamman vuoden rahoitusinstrumenttina elvyttävää, kasvua tukevaa Euroopan keskuspankin rahapolitiikkaa ja jäsenvaltioiden elvyttävää budjettipolitiikkaa.

– Elpymisrahasto tuo toisen tukijalan eurooppalaisiin kriisitoimiin EKP:n rahapolitiikan rinnalle. Ja tällä tavalla rahapolitiikka ja finanssipolitiikka kulkevat käsi kädessä samaan suuntaan, toisin kuin eurokriisin alkuvaiheessa.

Rehnin mukaan tämä tukee talouden kasvua ja työllisyyttä ja auttaa massatyöttömyyden ja konkurssiaallon välttämisessä.

Rehn ei halua kommentoida valtion ensi vuoden budjettiesityksen yksityiskohtia. Velkaantumista hän pitää tässä tilanteessa väistämättömänä.

– Mutta olennaista on se, että sen pitää olla ensinnäkin tilapäistä, se ei voi jatkua loputtomiin. Ja toiseksi nämä lisääntyneet menot pitäisi todellakin käyttää koronakriisin aiheuttamiin vaikutuksiin sekä terveyssektorilla että talouden uudistamiseksi.

Rehnin mukaan näin kyettäisiin nousemaan kriisistä parhaalla mahdollisella tavalla.

– Tämä koskee sekä Suomea että muutakin Eurooppaa.

Rehn KIIttelee sitä, että hallitus pyrkii ja suunnilleen onnistuukin palaamaan menokehyksiin ensi vuonna.

Hänen mukaansa kansainvälisesti on tutkimusnäyttöä siitä, että selkeitä euromääräisiä kehyksiä on helpompi noudattaa kuin sellaisia, jotka perustuvat ekonomistien hienoihin laskelmiin tuotantokuilusta ja rakenteellisesta alijäämästä. Niitä eivät Rehnin mukaan ymmärrä välttämättä ekonomistit itsekään.

Kommentit (6)

 • Lukija69

  Olisi Keskustan kannalta hyvä, jos Rehn ei kovin paljon palstoilla viisastelisi.

  Kuten kaikki tiedämme, Rehn on kiistattomasti Keskustan yksi suurimmista syyllisistä Suomen euro-jäsenyyteen ja muuhun EU-hömppään liittyen. Aina kun Rehn avaa suunsa, Keskustan kannatus jatkaa pudotustaan, valitettavasti!

  Toivon, että Suomenmaa asettaa Rehnin uutisboikottiin samalla tavalla kun on asettanut Paavo Väyrysen! Tässä on vaan se hullunkurista, että Väyrysen mielipiteiden julkaiseminen nostaisi kannatusta!

 • Lukija72

  Nuorempana minun oli vaikea erottaa, miten ajatella ja mikä oli oikein ja mikä väärin. Sitten löysin Olli Rehnin ja huomasin, että olemalla erimieltä kuin hän, olin oikeassa.

 • Lukija72

  Meillähän on edessä massatyöttömyys ja konkurssiaalto eikä asiaa ainakaan auta Etelä-Eurooppaan työnnetyt elvytysmiljardit – päinvastoin. Ainoa tapa, jolla saamme viennin vetämään on irrottautua eurosta ja devalvoida valuuttamme.

 • Lukija26

  Olli Renh sanoo totuuden ,kuin aina ennekin on sanonut . Elvytys on ainut vaihtoehto nyt tässä vaikeassa tilanteessa ,mutta olennaista että sen tulee olla tilapäistä , se EI voi jatkua loputtomiin .Ja nämä lisääntyneet menot pitää todellakin käyttää ”KORONAKRIISIN ” aiheuttamiin TERVEYDEN ja ennenkaikkea ”TALOUDEN ” uudistamiseksi .
  Näihin kaikkiin asioihin Me kaikki pystymme vaikuttamaan myös ”YKSILÖINÄ ” hoitamalla kuntoamme ja noudattamalla annettuja ohjeita suojavälineiden käytöllä ”Koronan ” aikana . Yhtä tärkeää on ,että kaikkea ,taloudellista toimintaa EI pysäytetä ,johon Hallituksen ja asiantuntijoiden,yritysjohtajien , myös Ay – johtajilla ja Heidän osaamisella on suuri merkitys . Tuotanto on helppo ajaa alas ,mutta sen nostaminen tulee olemaan todella vaikeaa . Samalla katoaa myös osaamista muiden paremmin onnistuneiden maiden ”laariin ” ,etumatka pitenee osamiisen siirtyessä maastamme , monella eri tavalla . Yksilöinä voimme vaikuttaa kuluttamalla entistä enemmän kotimaassamme valmistettuja tuotteita .

  Seppo Kotaniemi
  Äänekoski – Keski-Suomi .

 • Lukija73

  Hallitus on toimillaan lisäämässä kuntien velvoitteita vailla rahoitusta ainakin oppivelvollisuuden pidentämisen ja toisen asteen maksuttomyyden myötä. En kiistä näiden asioiden hyvää tarkoitusta, mutta mistä todellakin otetaan kaikkeen tähän rahat yhteiskunnan ikääntyessä ja työpaikkojen vähentyessä. Soteuudistuksen ja maakuntahallinnon pystytys vasta kallista puuhaa onkin. Lisäksi hallitus puhuu julkisen sektorin vahvistamisesta sekä haaveilee kuuden tunnin työpäivistä, toivotavasti eivät tosissaan ja näiden puheiden toteuttamiseen ei Suomen rahkeet nyt yksinkertaisesti riitä.
  Eräs jo eläköitynyt toimitusjohtaja sanoi viisaasti; ” Yritys pysyy pystyssä, jos se ei ole liikaa pystyssä”. Sama ohje pätee myös valtiontalouden hoitoon.
  Rehn voisi mielestäni ottaa kantaa, ainakin epävirallisesti ja keskustella taloudesta sekä valtion raha-asioiden hoidosta, ainakin Arhinmäen kanssa.

 • Lukija75

  Kumpi on Suomelle parempi?
  Valtio ottaa 6,6 mrd kalliimpaa EU-velkaa, josta elvyttää 3,2:lla mrd Suomen taloutta, vai
  valtio ottaa halvempikorkoista lainaa 3,2 tai 6,6 mrd, ja elvyttää Suomen taloutta koko ko. summalla?

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen