Kokoomus aikoo jättää välikysymyksen hallituksen talouspolitiikasta

Puolue katsoo hallituksen päättäneen menolisäyksistä ilman kunnollisia työllisyystoimien vaikutusarvioita
Politiikka

Kokoomus aikoo jättää välikysymyksen hallituksen talouspolitiikasta. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen (kok.) kertoo, että kokoomus katsoo hallituksen päättäneen menolisäyksistä ilman että työllisyystoimilla olisi kunnon vaikutusarvioita.

– Työllisyysteot jäivät tekemättä ja meidän mielestämme tämä on äänestäjien pettämistä, että tehdään menolisäykset ennen kuin tienataan rahat, Mykkänen sanoi medialle eduskunnassa.

Kokoomus tiedottaa perjantaina tarkemmin välikysymyksen sisällöstä.

Mykkäsen mukaan muut eduskuntaryhmät ovat tervetulleita liittymään kokoomuksen välikysymykseen, jos niillä on sama huoli menolisäyksistä. Mykkäsen mukaan kokoomus ei kuitenkaan ole käynyt keskusteluja muiden ryhmien kanssa voimien mahdollisesta yhdistämisestä.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus esitteli tällä viikolla ensimmäisen budjettinsa. Budjetin yhteydessä julkistettiin 25 kohdan lista työllisyystoimista, mutta varsinaisia vaikutusarvioita niistä ei vielä ole julkistettu. Rinne on sanonut, että joitain arvioita kuultaneen hallituksen iltakoulussa lokakuun alussa.

Rinteen hallituksen budjettiesityksen loppusumma on 57,6 miljardia euroa, mikä on noin 2,1 miljardia euroa enemmän kuin vuoden 2019 varsinaisessa talousarviossa. Muutos aiheutuu pääosin hallitusohjelman mukaisista menolisäyksistä. Budjettiesitys on kaksi miljardia euroa alijäämäinen.

Kokoomuksen Mykkänen arvosteli erityisesti budjetin pysyviä menolisäyksiä, mutta Rinteen budjettiesitykseen kuuluu myös kertaluontoisia menoja eli tulevaisuusinvestointeja.

Hallitusohjelmassa on sovittu, että ne rahoitetaan pääosin valtion omaisuuden myynnillä. Tässä vaiheessa tulevaisuusinvestointeihin on päätetty kohdentaa yhteensä 1,37 miljardia euroa, joista noin 750 miljoonaa ajoittuu ensi vuodelle.

Kokoomus kantoi valtiovarainministerin salkkua viime hallituskaudella, jolloin tehtiin myös alijäämäisiä budjetteja. Esimerkiksi tämän vuoden varsinaisen talousarvion alijäämä oli 1,7 miljardia euroa.