Koirien päivähoidossa leikitään, ulkoillaan ja nukutaan – ja opitaan tulemaan toimeen toisten kanssa

Päivänsä yksin sisällä viettävä lemmikki nauttii päiväkodissa, koska ”koiran paras kaveri on toinen koira”
Koirat

Koirien päiväkodit ovat yleistyneet viime vuosina kaikkialla Suomessa. Useimmiten ne sijaitsevat kuitenkin suuremmissa kaupungeissa, ja esimerkiksi Helsingissä toiminta on aktiivisempaa kuin Jyväskylässä.

Oulusta kerrotaan, että palvelu on lopetettu vähäisen kysynnän takia.

Koirahoitoloiden ja -päiväkotien pitäjät kertovat samaa tarinaa: koiran hyvinvointipalveluihin panostaminen on lisääntynyt viime vuosina räjähdysmäisesti, samalla vauhdilla kuin koiran merkitys perheessä on kasvanut.

–  Koiran hyvinvointiin panostamisesta on tullut yleisesti hyväksyttävää. Koiran mielihyvää ja mielialoja mietitään todella paljon. Ihmiset usein kertovat, että koirani ei tykkää siitä ja tästä, sanoo Suomen ensimmäisen koirakylpylän yrittäjä Tuovi Ahola.

Henrikki Jussila perusti Tassumafian 2,5 vuotta sitten Helsingin Ruoholahteen. Elokuussa yritys laajeni Kallioon. Liiketilasta puolet toimii lemmikkien ruoka- ja tarvikemyymälänä, puolet päiväkotina sekä koulutus- ja trimmaustilana ja kissahotellina.

–  Meillä on vakioasiakkaita, jotka näkevät, että on hyvä tuoda koira päivähoitoon purkamaan energiaa ja näkemään kavereita. Kyllähän koiran paras kaveri on toinen koira. Ei aikuinen ihminenkään saa aktivoitua lapsen kanssa leikkiä yhtä hyvin kuin toinen lapsi.

Jussila luonnehtii koirapäiväkodin tyypilliseksi asiakkaaksi hyvin toimeentulevan, uraa tekevän naisen, joka käyttää palvelua kaksi, kolme kertaa viikossa. Kaupungista riippuen päivähinta vaihtelee 25–40 euron välillä.

–  Kun ei voida aivan kaikkea liikuntaa ja yhdessäoloa antaa tiettyinä viikonpäivinä, koira tulee päivähoitoon, missä saa tarvittavan liikunnan ja sosiaalisenkin elämän.

Yleensä koirat saapuvat päiväkotiin kahdeksan jälkeen ja kotiutuvat neljän, viiden aikaan iltapäivällä.

–  Aamulla otetaan heti ilo irti, kun nähdään vanhoja laumakavereita, ja sitten kello 10:n tai 11:n aikaan ollaan yleensä jo vähän väsyneitä ja levätään hetki. Puolenpäivän aikaan lähdetään laumalla koirapuistoon, ja sieltä palattua lepäillään, on vähän niin kuin päiväunien aika, Jussila kuvailee.

Seinäjoelta vuonna 2016 aloittanut Lemmikkihotelli Doggies & Kitties tarjoaa nykyään viidellä paikkakunnalla myös koirien päiväkotipalveluita franchising-periaatteella. Jyväskylässä toimintaa on ollut vuodesta 2018 Jaana Urpilaisen vetämänä.

Urpilaisen mukaan päivähoidokit viettävät aikaa omassa huoneessaan, mutta ne ulkoilevat neljästi päivässä sekä saavat jonkin muun aktiviteetin.

–  Tietysti koirat pääsevät leikkimään keskenään, mutta aika iso osa esimerkiksi urosten omistajista sanoo, että koira ei saa olla toisten kanssa tekemisissä. Ja aikuisilla koirilla usein menee hermo pentujen kanssa.

Kuopion Kurkimäessä sijaitsevassa Lemmikkikeskus Viiksessä koirien päivähoitoa on ollut tarjolla nelisen vuotta. Palveluun kuuluu myös kuljetusmahdollisuus, eli lemmikki haetaan hoitoon pidemmänkin matkan päästä.

–  On ihana asia, että ihmiset ovat pikkuhiljaa alkaneet ymmärtää, että koirien päivähoito on kaikkien hyvinvointia. Kun omistajan ei tarvitse työpäivän aikana miettiä, että mitähän tuhoja koira tekee kotona tai haukkuuko se. Lisäksi pienten pentujen pitää syödä neljäkin kertaa päivässä, ja päivähoidossa ruokinta onnistuu, Viiksen yrittäjä Saara Weckström kertoo.