Kodeissa on syytä pitää huolta paloturvallisuudesta – nämä vaaranpaikat kannattaa suojata erityisen hyvin

Paloturvallisuus

Pelastustoimen mukaan Suomessa syttyi vuonna 2018 yhteensä 5317 rakennuspaloa. Näistä vajaa 3000 syttyi kotitalossa. Suurin osa kodin tulipaloista saa alkunsa keittiöstä.

Paloturvallisuuden näkökulmasta kodin kolme yleisintä vaaranpaikkaa ovat liesi, kynttilät ja sauna.

Vastaavasti kolme tehokkainta keinoa suojautua tulipalojen varalta ovat ennaltaehkäisy, toimiva palovaroitin ja päivitetyt alkusammutustaidot.

Kodeissa ruuanlaitto on yleisin tulipalon syttymissyy. Nämä palot ovat yleensä ehkäistävissä siten, että ruokaa ei jätetä kypsenemään tai kuumenemaan ilman valvontaa.

Ruuanlaittoon liittyviä tulipaloja on noin kolme kertaa päivässä eli noin tuhat vuodessa.

Toiseksi yleisin palon syttymissyy asunnoissa on kynttilöistä tai muusta avotulesta alkanut palo.

Myös sauna on tulenarkaa aluetta. Saunapaloja syttyy Suomessa vuosittain noin 450–500 eli jossain päin Suomea palaa käytännössä joka päivä sauna.

Kodin sähkölaitteisiin liittyvien tulipalojen vaaratekijä numero yksi on tilastojen valossa selvästi liesi. Seuraavina tulevat kiuas, hehkulamput ja loisteputkivalaisimet.

Kodinkoneista yleisimmin syttyvät pyykinpesukoneet, toiseksi useimmiten kylmälaitteet. Kylmälaitteiden paloista puolet kehittyvät rakennuspaloiksi.

Pelastusopiston mukaan isot kodinkoneet saattavat syttyä palamaan, koska ne kuluttavat paljon energiaa ja kuumenevat.

Pyykinpesukoneen kärkitilaa tilastoissa selittänee se, että kone yleensä on pesuhuoneessa, jossa sijaitsee myös ilmastoinnin poistoilma – eikä siellä ole palovaroitinta. Niinpä pyykinpesukoneen syttymistä ei välttämättä heti havaita.

Kodinkoneiden kehitys entistä energiatehokkaammiksi pienentää laitteiden sähkönkulutusta, mikä onneksi vähentää niiden lämpenemistä ja edelleen tulipaloalttiutta.

Esimerkiksi nykyisten televisioiden osuus rakennuspalojen aiheuttajana on mitätön verrattuna kuvaputkitelevisioiden aikaan.