Kiurua on syytetty päätöksenteon jarruttamisesta ennenkin – "Harvoin on yksi henkilö pystynyt aiheuttamaan niin paljon vahinkoa kolmessa eri ministeriössä"

Vihreiden ex-kansanedustaja Osmo Soininvaara kuvasi kirjassaan vuonna 2015 Kiurun herättäneen ministeriaikoinaan suoranaista raivoa muissa puolueissa
Kantelu

Krista Kiurua (sd.) on syytetty päätöksenteon jarruttamisesta ennenkin. Jo vuonna 2015 vihreiden entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara kuvaili Kiurun menettelytapoja muistelmateoksessaan Jäähyväiset eduskunnalle (Teos).

– Suoranaista raivoa herätti muissa puolueissa ministeri Krista Kiurun tapa jarruttaa ja jumiuttaa kaikkea päätöksentekoa. Joku luonnehtikin asiaa niin, että harvoin on yksi henkilö pystynyt aiheuttamaan niin paljon vahinkoa kolmessa eri ministeriössä kuin jääräpäisenä pidetty Kiuru, Soininvaara kirjoittaa.

Soininvaaran teksti on perjantain kantelun jälkeen lähtenyt leviämään muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin hallituksissa eri ministeripesteissä, pisimpään opetusministerinä, vuosina 2011–15 toiminutta Kiurua syytetään kantelussa nyt valiokuntatyöskentelyn tahallisesta jarruttamisesta.

Kuusi sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsentä, viisi keskustalaista ja yksi sininen, teki valiokunnan puheenjohtaja Kiurusta kantelun eduskunnan puhemiehelle.

– Kaikkialla muualla olisi tarvittava valmius viedä uudistusta eteenpäin, mutta valiokunta sakkaa teknisten päivämääräkysymysten kanssa. Hallitus on laatinut huolellisen vastineensa, tarvittava materiaali on koossa ja maakunnissa on valmius alkaa toteuttaa uudistusta, valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) kertoi perjantaina Suomenmaalle.

Soininvaara herätti eduskunnasta pois jäätyään huomiota kirjallaan listattuaan päättyneen hallituskauden syntejä. Soininvaaran mielestä silloinen hallitus oli historian huonoin ja vaikka ”hallitus ei tehnyt järin tyhmää, se ei vain tehnyt oikein mitään, vaikka maan tila huononi koko ajan”.

Erityisesti Soininvaara lyttää kirjassaan Kiurun lisäksi koko SDP:n.

– Minun silmissäni syy hallituksen aikaansaamattomuuteen on pitkälti sosialidemokraattien poikkeuksellisessa asenteessa kaikkea muutosta kohtaan, Soininvaara jyrähtää.

Kiurua Soininvaara tylyttää pitkästi.

– Hän myös hidasti päätöksentekoa, koska piti tärkeänä tutustua avustajineen ulkomaiden kokemuksiin. Hänen pitkien, jopa yli viikon pituisten ulkomaanmatkojensa aikana asiat seisoivat – eivät vain hänen omat asiansa, vaan kaikki ne hallituksessa käsiteltävät asiat, joissa hän toimi puolueensa neuvottelijana. Muut neuvotteluihin osallistuvat tuskailivat hänen pitkiä – väitetään, että jopa yli tunnin pituisia – monologejaan, joissa hän toisteli julistuksen omaisia lausahduksia.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko on sanonut palaavansa kantelun pariin maanantaina.