Kirkko ei vihi samaa sukupuolta olevia, vaikka laki muuttuu
Suomen evankelisluterilainen kirkko ei muuta oppiaan avioliitosta miehen ja naisen välisenä liittona. Kirkon piispainkokous antoi asiasta selonteon keskiviikkona.
Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan maaliskuussa. Laki ei kuitenkaan velvoita uskonnollisia yhdyskuntia muuttamaan vihkimiskäytäntöjään. Selonteko toteaa, että lakimuutos ei tuo evankelisluterilaisen kirkon papille oikeutta vihkiä samaa sukupuolta olevia kirkolliseen avioliittoon.
Piispainkokous kuitenkin korostaa, että kirkossa on tilaa esimerkiksi erilaisille perheille ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville.
Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen kertoo, että kirkkohallituksessa on meneillään hanke, jolla pyritään kehittämään keskustelumallia aiheisiin liittyviin teemoihin.
– Näin pyritään kehittämään kuuntelevaa ja kunnioittavaa keskustelemista, hän kuvailee.
Jotkut papit haluaisivat vihkiä samaa sukupuolta olevia. Siihen, mitä seurauksia kirkon opeista poikkeavalle papille tulisi, piispainkokous ei ottanut kantaa. Yksittäisten pappien toimet käsitellään hiippakuntien tuomiokapituleissa.
Papit ja seurakunnan työntekijät voivat rukoilla vapaamuotoisesti yhdessä maistraatissa vihittyjen parien kanssa ja heidän puolestaan.
Selonteossa todetaan, ettei kirkko ole kyennyt rakentavalla tavalla tukemaan ihmisiä esimerkiksi tasa-arvoiseen avioliittolakiin liittyvien kysymysten käsittelyssä.
Komulainen ei tunne yksittäistapauksia, mutta uskoo, että asia on ollut yleisesti tiedossa.
– Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat usein kokeneet, että kirkossa heitä ei ole hyväksytty sellaisina kuin he ovat.
Komulainen kertoo, että selonteko oli vain yksi kirkolliskokouksen viime vuonna antamista avioliittolakiin liittyvistä tehtävistä. Hän toivoo ihmisten lukevan selonteon ajatuksella.
– Toivottavasti se herättää pohdintaa ja sitä kautta myös ymmärrystä siitä, millaiset ovat kirkon avioliittokeskustelun lähtökohdat.