Kiinan nuoriso on hullaantunut kotimaahansa – ainakin elokuvateattereissa
Isänmaalliset sotaelokuvat ovat suosiossa Kiinassa. Elokuvat kuvaavat kiinalaisia sotilaita sankareina ja amerikkalaisjoukkoja sadistisina tappajina, ja ne houkuttelevat teattereihin ennätysmääriä katsojia.
Viime vuonna valmistunut Korean sotaan sijoittuva teos, englanninkieliseltä nimeltään The Battle at Lake Changjin, on kautta aikojen eniten lipputuloja tuottanut elokuva Kiinassa. Parhaillaan teattereissa pyörii elokuvan jatko-osa, joka on myös osoittautunut menestykseksi etenkin nuorten kaupunkilaisten keskuudessa.
Elokuvat ovat hallitsevan kommunistisen puolueen tilaamia. Hongkongissa Baptist University -yliopiston professorina toimiva Kiinan tuntija, professori Jean-Pierre Cabestan sanoo, että puolue on halunnut elokuvien avulla nostattaa kansallismielisyyttä entisestään.
– Elokuvien suosio osoittaa, että nuoret kiinalaiset ovat otollista maaperää kansallismielisille viesteille. He ovat ennestäänkin ylpeitä kotimaastaan, jota he pitävät kaikin puolin parempana kuin länsimaita, Hongkongissa yli 20 vuotta toiminut Cabestan toteaa STT:lle.
Alati nousevan kansallismielisyyden myötä kommunistipuolue voi luottaa kansan tukeen kansainvälisissä kiistoissa. Tämä koskee myös Ukrainan sotaa, josta virallinen media ei syytä Kiinan liittolaista Venäjää vaan Yhdysvaltoja ja Natoa.
Ukrainaa koskevat päivitykset sosiaalisissa medioissa heijastavatkin pitkälti virallisen median linjaa. Cabestan sanoo, että Venäjää arvostelevia viestejä kyllä löytyy, mutta niitä on vähän.
– Sosiaalisia medioita sensuroidaan tarkasti, joten niiden avulla ei voi tehdä varmoja loppupäätelmiä. Näyttää silti luultavalta, että valtaosa kiinalaisista todella uskoo Yhdysvaltojen aiheuttaneen sodan, hän toteaa.
Cabestanin mukaan nuoriso ei sinällään arvosta myöskään Venäjää. Yhdysvaltoja puolestaan monet nuoret pitävät nykyään hyökkäävänä ja kaoottisena maana, johon ei ole luottamista.
– Nuoret kiinalaiset ovat vielä kansallismielisempiä kuin vanhempansa. Heillä on liian ruusuinen käsitys kotimaastaan, ja he uskovat Kiinan voivan helposti saada tahtonsa läpi kaikissa kiistoissa, hän sanoo.
Kommunistipuolue ryhtyi levittämään järjestelmällisesti kansallismielistä propagandaa jo yli 30 vuotta sitten. Alun perin tarkoituksena oli korvata käytännössä unholaan joutunut sosialistinen ideologia toisella aatteella.
Kansallismielisyyden nousua on kauan pidetty kaksiteräisenä miekkana. Ulkomaalaiset tarkkailijat ovat varoittaneet vakavista seurauksista, jos kiihkoilun annetaan mennä liian pitkälle.
Cabestan muistuttaa, että laajoja mellakoita puhkesi Japanin vastaisten mielenosoitusten yhteydessä kymmenen vuotta sitten. Pääasiassa nuoret mielenosoittajat ehtivät tuolloin aiheuttaa paljon vahinkoa muun muassa sytyttämällä japanilaisia autoja tuleen ja ryöstämällä japanilaisia tuotteita myyviä kauppoja, ennen kuin tilanne saatiin hallintaan.
– Kommunistipuolue yllytti silloin opiskelijoita osoittamaan mieltään. Puolue ei ilmeisesti ymmärtänyt, miten vihamielisesti nuoret suhtautuivat Japaniin, professori toteaa.
Cabestan painottaa samalla, että puolue on sen jälkeen onnistunut välttämään vastaavia tapahtumia. Hän uskookin puolueen pystyvän jatkossa ohjaamaan kansallismielisyyttä haluamallaan tavalla.
Kiinalaisten käsitys Yhdysvalloista on muuttunut rajusti. Vain 20 vuotta sitten Yhdysvaltoja ja sen taloudellisia, tieteellisiä ja teknisiä saavutuksia arvostettiin yleisesti, mutta nyt selvä enemmistö kansasta ei enää pidä maasta.
Amerikkalaisen tutkimuslaitoksen Carter Centerin teettämässä nettigallupissa 62 prosenttia kyselyyn vastanneista 3000 kiinalaisesta sanoi suhtautuvansa Yhdysvaltoihin joko kielteisesti tai erittäin kielteisesti. Marraskuussa julkaistusta gallupista ilmeni myös, että lähes 80 prosenttia kiinalaisista uskoo ulkomaalaisten suhtautuvan joko myönteisesti tai erittäin myönteisesti Kiinaan.
Professori Cabestan ei pidä kyselyn tuloksia yllättävinä. Hän huomauttaa, että Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset suhteet ovat huonontuneet nopeasti viiden viime vuoden aikana.
– Sekä virallisessa että sosiaalisessa mediassa Yhdysvaltoja kuvaillaan nykyään lähinnä vihamieliseksi maaksi. Useimmat kiinalaiset omaksuvat tämän kannan, sillä heillä ei ole muita tietolähteitä, hän selittää.
Samasta syystä kiinalaiset kuvittelevat, että Kiinaa arvostetaan yleisesti muissa maissa. Lukuisten gallupien mukaan ihmisten käsitys Kiinasta on päinvastoin muuttunut paljon entistä kielteisemmäksi lähes kaikissa länsimaissa, mutta kiinalaisessa mediassa tätä ei koskaan mainita.
Cabestan sanoo, että kiinalaiset suhtautuvat vähemmän kielteisesti eurooppalaisiin maihin kuin Yhdysvaltoihin. Hän olettaa kuitenkin Ukrainan sodan muuttaneen kiinalaisten käsityksiä, koska mediassa sodasta syytetään Yhdysvaltojen lisäksi myös Natoa.
– Useimmat kiinalaiset tietävät hyvin vähän muusta maailmasta. Sensuurin ja propagandan avulla on siksi helppoa muokata heidän mielipiteitään, hän kommentoi.