Yhdysvaltoihin suhtaudutaan Eurooppaa ankarammin

Ulkomaat

Kiinalaisten käsitys Yhdysvalloista on muuttunut rajusti. Vain 20 vuotta sitten Yhdysvaltoja ja sen taloudellisia, tieteellisiä ja teknisiä saavutuksia arvostettiin yleisesti, mutta nyt selvä enemmistö kansasta ei enää pidä maasta.

Amerikkalaisen tutkimuslaitoksen Carter Centerin teettämässä nettigallupissa 62 prosenttia kyselyyn vastanneista 3000 kiinalaisesta sanoi suhtautuvansa joko kielteisesti tai erittäin kielteisesti Yhdysvaltoihin. Marraskuussa julkaistusta gallupista ilmeni myös, että lähes 80 prosenttia kiinalaisista uskoo ulkomaalaisten suhtautuvan joko myönteisesti tai erittäin myönteisesti Kiinaan.

Professori Jean-Pierre Cabestan ei pidä kyselyn tuloksia yllättävinä. Hän huomauttaa, että Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset suhteet ovat huonontuneet nopeasti viiden viime vuoden aikana.

–  Sekä virallisessa että sosiaalisessa mediassa Yhdysvaltoja kuvaillaan nykyään lähinnä vihamieliseksi maaksi. Useimmat kiinalaiset omaksuvat tämän kannan, sillä heillä ei ole muita tietolähteitä, hän selittää.

Samasta syystä kiinalaiset kuvittelevat, että Kiinaa arvostetaan yleisesti muissa maissa. Lukuisten gallupien mukaan ihmisten käsitys Kiinasta on päinvastoin muuttunut paljon entistä kielteisemmäksi lähes kaikissa länsimaissa, mutta kiinalaisessa mediassa tätä ei koskaan mainita.

Cabestan sanoo kiinalaisten suhtautuvan vähemmän kielteisesti eurooppalaisiin maihin kuin Yhdysvaltoihin. Hän olettaa kuitenkin Ukrainan sodan muuttaneen kiinalaisten käsityksiä, koska mediassa sodasta syytetään Yhdysvaltojen lisäksi myös Natoa.

–  Useimmat kiinalaiset tietävät hyvin vähän muusta maailmasta. Sensuurin ja propagandan avulla on siksi helppoa muokata heidän mielipiteitään, hän kommentoi.