Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Kirjat

Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 

5.7.2025 7:00
Lue lisää 
Kiina
Kiinan kansainvälisillä ilmailumessuilla marraskuussa 2024 esiteltiin muun muassa sotilaskoneita. (Kuva: Hector Retamal / AFP / Lehtikuva)

Kiina sanoo olevansa valmis jopa sotaan – näin tutkija tulkitsee viestiä

Sotilaalliset jännitteet Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä eivät ole vielä kasvaneet, tutkija näkee
STT / Lassi Lapintie 15.3.2025 13:30, muokattu 15.3.2025 18:08
a– a+
Kiina

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiristi viime viikolla jälleen maansa Kiinan-suhteita ottamalla käyttöön uusia maahan kohdistuvia tuontitulleja.

Kiinaan kohdistui jo ennestään Trumpin ensimmäisellä kaudella käyttöön otettuja tulleja, jotka pidettiin voimassa presidentti Joe Bidenin kauden yli. Ennen kautensa loppua Biden myös kasvatti joitain tulleja.

Kiina vastasi terävästi Trumpin uusimpiin tulleihin ja väläytti jopa sotilaallisen konfliktin mahdollisuutta.

– Pelottelu ei tehoa meihin. Kiusaaminen ei tehoa meihin. Painostus, pakotus ja uhkailu eivät toimi Kiinaa vastaan. — Jos Yhdysvallat haluaa sotaa, oli se sitten tullisota, kauppasota tai millainen sota tahansa, olemme valmiita taistelemaan loppuun saakka, sanoi Kiinan ulkoministeriö viestipalvelu X:ssä julkaistussa lausunnossa.

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) vanhemman tutkijan Jyrki Kallion mukaan sotilaalliset jännitteet Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä eivät ole vielä kasvaneet Trumpin toisella presidenttikaudella. Ulkoministeriön kommentissa on hänestä kyse kotiyleisölle tuotetusta viestistä.

– Tässä on todennäköisesti ennen kaikkea Kiinan kotiyleisölle suunnattu viesti, että Kiina ei nöyristele Trumpin edessä, niin kuin monet muut valtionjohtajat ja valtiot ovat tehneet. Eli kyllä tämä liittyy ihan puhtaasti kauppasotaan, Kallio arvioi STT:lle.

Trumpin ailahtelevuus on tarjonnut tutkijan mukaan Kiinalle nyt mahdollisuuden esiintyä maailman ainoana ”rakentavana ja rationaalisena” suurvaltana.

Suurvaltojen välisen konfliktin todennäköisimpänä polttopisteenä pidetään demokraattisesti hallittua Taiwanin saarta, jota Kiina pitää osana itseään.

Yhdysvaltojen pitkäaikaisena politiikkana on ollut saaren aseistaminen Kiinaa vastaan. Yhdysvaltojen sitoutuminen Taiwanin puolustamiseen on jätetty harkitusti tulkinnanvaraiseksi.

Kallion mukaan Taiwanin konfliktin riski ei ole kasvanut Trumpin kauden alettua – ainakaan vielä.

– Tilanne on siinä suhteessa täysin auki. On täydellinen kysymysmerkki, mitä Trump aikoo Kiinan suhteen tehdä. Yksi skenaario on, että Yhdysvallat pyrkii käyttämään tilaisuutta nyt hyväkseen niin kauan, kun Kiina on vielä suhteellisen heikko.

Kiinan talouden ja asevoimien modernisaatio on yhä monella tapaa kesken, joten voimasuhteet saattavat olla Yhdysvalloille nyt edullisemmat kuin tulevaisuudessa.

Jos yhdysvaltalaiset poliitikot pitäisivät sotaa Kiinan kanssa väistämättömänä, olisi heistä silloin loogista käydä sota ennemmin eikä myöhemmin, tutkija sanoo.

– Jos Yhdysvallat aikoo estää Kiinan nousun sillä tavalla, että joudutaan esimerkiksi Taiwanin salmella sotilaalliseen konfliktiin, niin sen aika on nyt. Voi hyvin olla, että Yhdysvalloissa on sellaisia haukkoja, jotka näkevät, että Trumpin presidentinkausi on avannut mahdollisen ikkunan toimia.

– Ihan kuka tahansa rationaalisemmin ajatteleva ja toimiva presidentti ei varmaankaan lähtisi soitellen sotaan, mutta Trumpista emme tiedä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio. (Kuva: Hanna Matikainen / Lehtikuva)

Kiina on käyttänyt asevoimiinsa omaisuuksia. Viime viikolla maa ilmoitti tavoittelevansa jälleen 7,2 prosentin kasvua puolustusmenoihinsa tänä vuonna. Luku on selvästi suurempi kuin tavoiteltu viiden prosentin talouskasvu.

Joillakin mittareilla Tyynenmeren ja Taiwanin edustan voimatasapaino on jo siirtymässä Kiinan eduksi, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) apulaisprofessori Matti Puranen.

– Heillä laivasto kasvaa hirveällä määrällä ja vauhdilla. Laivasto on jo alusten määrässä mitattuna maailman suurin. Telakkateollisuus on kymmeniä kertoja Yhdysvaltoja suurempi ja pystyy tuottamaan taistelualuksia moninkertaisesti nopeammin, Puranen sanoo.

Kiina käyttää maailman maista toiseksi eniten rahaa puolustusmenoihin, mutta dollarimäärässä mitattuna summat ovat edelleen vain murto-osa Yhdysvaltain puolustusmenoista.

Maiden järjestelmät ja puolustusteollisuudet ovat kuitenkin erilaisia, eivätkä luvut ole suoraan vertailukelpoisia. Purasen mukaan on mahdollista, että Kiina saa suhteessa enemmän vastiketta rahoilleen.

Myös Kiinan ilmavoimat ovat Purasen mukaan nykyisin järeät. Mahdollisessa Taiwanin konfliktissa Kiinan suurin vahvuus olisi kuitenkin maantiede.

– Vaikka nämä sota-alukset ja hävittäjät eivät olisi teknologisesti kaikilta osin Yhdysvaltojen veroisia, niillä on kuitenkin selkeä kotikenttäetu, kun ne voivat tukeutua Kiinan satamiin ja lentokenttiin. Yhdysvaltojen pitää taas mahdollisessa konfliktissa pystyä huoltamaan ja operoimaan (kalustoa) tuhansien kilometrien etäisyyksien päästä.

Laivaston valtavasta koosta huolimatta Kiinalla ei silti Purasen mukaan ole teknisiä edellytyksiä suureen maihinnousuoperaatioon, joka tarvittaisiin koko Taiwanin miehittämiseksi.

– Tällaisten isojen maihinnousualusten määrä on heillä selvästi puutteellinen. Se on yllättävän pieni joukkomäärä, jonka he pystyisivät yhdellä rysäyksellä kuljettamaan Taiwaninsalmen yli. Sama koskee ilmavoimien strategista ilmakuljetuskykyä, sekin on edelleen yllättävän rajoittunut.

Purasen mukaan Kiinan laivasto näyttääkin toistaiseksi sopivan vain Taiwanin merisaartoon ja painostukseen maihinnousuoperaation sijasta.

Upin tutkija Kallio ei usko, että Kiina lähtisi tieten tahtoen provosoimaan sotilaallista yhteenottoa.

– Kiinalla ei ole yhtään mitään intressejä lähteä Taiwanin suhteen tekemään mitään hätiköityä. Kiinan kaikkein tärkein tavoite on taloudellinen kasvu, ja sodasta Taiwaninsalmessa aiheutuisi pelkästään negatiivisia ja erittäin vakavia vaikutuksia.

Taiwanin saaminen Manner-Kiinan yhteyteen on yhä Kiinan tavoitteena vuoteen 2049 mennessä, mutta sotilaallinen ratkaisu on tutkijan mukaan vihoviimeinen keino, jolla sitä yritetään.

Kiinan haluja sotaseikkailuun voi vähentää se, että käytännön kokemusta sotimisesta sillä ei ole. Kiina oli viimeksi sodassa 1970-luvun lopulla Vietnamin kanssa, jolloin se kärsi tappion.

– Kiina ei todellakaan tiedä, minkälaiset sen kyvykkyydet käytännössä ovat.

Kiinalaispäättäjien mielessä voi kummitella nöyryytys, jonka Venäjä kärsi Ukrainan sodan alussa, sanoo MPKK:n Puranen.

– Venäjän asevoimat eivät ihan paperitiikeriksi paljastuneet, mutta eivät missään määrin lunastaneet niitä odotuksia, mitä Venäjälle oli asetettu. Ja se on kuitenkin sotilasmahti, jolla pitäisi olla kokemusta ja ymmärrystä sodankäynnistä.

Purasen mukaan Taiwanin valloitus olisi yksi sodankäynnin historian monimutkaisimmista maihinnousuoperaatioista ja siten melkoinen tulikoe Kiinan kokemattomille joukoille.

– Se olisi aika riskaabeli peliliike, Puranen sanoo.

Kiinan tavoitteena on asevoimiensa modernisointi, mutta Upin tutkijan mukaan mikään ei viittaa siihen, että Kiina haluaisi rakentaa vastaavat maailmanluokan sotavoimat kuin Yhdysvalloilla on.

– En tulkitsisi tilannetta siten, että Kiina pyrkisi haastamaan Yhdysvaltoja globaalina sotilaallisena suurvaltana, sanoo Kallio.

Kiina on panostanut ydinaseiden arsenaalinsa kasvattamiseen. Yhdysvaltain puolustusministeriö arvioi kongressille joulukuussa 2024 annetussa raportissa, että Kiinalla oli aiemmin tuona vuonna arsenaalissaan yli 600 ydinkärkeä, ja että maa ylittää tuhannen ydinkärjen rajapyykin vuosikymmenen loppuun mennessä.

Kiinan arvellaan myös kasvattavan arsenaaliaan aina vuoteen 2035 asti. MPKK:n Purasen mukaan kasvutahti on ollut nopeaa, eikä Kiinan valtio ole virallisesti kommentoinut sitä, mikä heidän tavoitteenaan on ydinasevaltana.

Upin Kallio ei usko, että Kiina kuitenkaan pyrkisi täysin tasaveroiseksi Yhdysvaltojen kanssa ydinaseiden määrässä.

– En usko, että Kiinalla on sellaisia ambitioita, koska Kiinassa on ymmärretty, että Neuvostoliiton kaatumiseen johti erityisesti asevarustelukilpailu, jossa Neuvostoliitto ei pysynyt perässä. Kiina ei halua ajautua tähän samaan ansaan, Kallio kertoo.

Jos Pentagonin ennuste toteutuu, Kiina olisi kolmas valtio, jolla on nelinumeroinen määrä ydinkärkiä. Venäjällä ja Yhdysvalloilla on kummallakin yli 5 000, kertoo ydinaseriisuntaa ajava Ican-järjestö.

Lue myös

Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen

Heavy metalin tai hevimetallin pioneeri ja kolossi Black Sabbath jätti jäähyväiset lauantaina. Alkuperäiskokoonpano...
7.7.2025 23:00

Keskiaikainen tapa palasi Suomeen

Pyhiinvaeltamisen perinnettä elvytetään Suomessa
7.7.2025 22:00

Tältä näyttää kirjanpainajakesä

Kirjanpainajakanta on vahvistunut ja tuhoalueet ovat levinneet yhä pohjoisemmaksi, ja trendi näyttää jatkuvan...
7.7.2025 21:32

Aihetunnisteet

Kiina Ulkomaat

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin
Uutiset | 5.7.2025 14:30
Kuinka omavaraisia Suomen maakunnat ovat? – Perusruoka loppuisi Lapissa, Etelä-Pohjanmaa pursuaisi etenkin yhtä ainesta
Uutiset | 6.7.2025 10:00
Varoitus: Putinin ”itsemurhamotoristit” ilmestyivät taisteluiden polttopisteeseen
Uutiset | 5.7.2025 21:48
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Tunnetko grillinhuollon sipulikikan? – ”Auttaa irrottamaan rasvaa”
Uutiset | 6.7.2025 20:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Synkkä Ukraina-arvio: Liian monta virhettä
Uutiset | 1.7.2025 21:48
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Kekkosenkin konsti on pelastanut suomalaisten henkiä jo 50 vuotta
Uutiset | 1.7.2025 20:45
Polkupyöräilijöillä yleinen väärinkäsitys
Uutiset | 2.7.2025 23:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30

Uusimmat

Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Keskiaikainen tapa palasi Suomeen
Uutiset | 7.7.2025 22:00
Tältä näyttää kirjanpainajakesä
Uutiset | 7.7.2025 21:32
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Historia | Kirves katkaisi rikollisen kaulan viimeisen kerran Suomessa 200 vuotta sitten
Uutiset | 7.7.2025 20:50
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Kysely: Maatalouden satonäkymissä selvä trendi
Uutiset | 7.7.2025 19:30
Puola aloitti toimet – miten käy vapaan liikkuvuuden?
Uutiset | 7.7.2025 19:00
Lentoliikenteen palveluita koskevaan työriitaan ei vieläkään sopua
Uutiset | 7.7.2025 17:10
Venäjän erotettu liikenneministeri löydetty kuolleena, itsemurhaa epäillään
Uutiset | 7.7.2025 17:02
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Keskiaikainen tapa palasi Suomeen
Uutiset | 7.7.2025 22:00
Tältä näyttää kirjanpainajakesä
Uutiset | 7.7.2025 21:32
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Julkinen talous on kansalaisten palvelija, ei isäntä
Mielipide | 1.7.2025 12:46
Lukijalta: Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen
Mielipide | 1.7.2025 12:52

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste