Kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset leviävät uusiin maakuntiin

Ravintolarajoitukset

Valtioneuvosto on päättänyt, että kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset otetaan käyttöön Kymenlaakson, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen maakunnissa. Näiden lisäksi myös Uudenmaan maakunta on edelleen kiihtymisvaiheessa ja Kainuu on siirtynyt siihen.

Tilannetta tarkastellaan uudelleen ensi viikolla, ja ravintolarajoituksia voidaan silloin laajentaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön turvallisuus- ja terveysosaston päällikkö Taneli Puumalainen kertoi STT:lle, että siirtymistä kiihtymisvaiheeseen pohditaan ainakin Kanta-Hämeessä. Myös pääkaupunkiseudun tilanne on hankaloitunut.

–  Pidetään mahdollisena, että Uudellamaalla tai osassa Uuttamaata voitaisiin siirtyä leviämisvaiheeseen. Tässä luotetaan nyt alueen omaan arvioon.

Miten tiukat rajoitukset leviämisvaiheeseen siirtyminen toisi mukanaan, on asia, joka ratkaistaan myöhemmin.

Lauantaina voimaan tulevat kiihtymisvaiheen rajoitukset merkitsevät, että baareissa asiakasmäärä rajoitetaan sisätiloissa puoleen normaalista ja muissa ravintoloissa kolmeen neljäsosaan. Aukioloa rajoitetaan niin, että valomerkki pitää antaa viimeistään puolilta öin ja ravintolat on suljettava aamuyhden ja aamuviiden välillä.

Kiihtymisvaiheessa ovat Pirkanmaan, Kainuun, Helsingin ja Uudenmaan (Hus), Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirit. Kainuuseen ravintolarajoituksia ei kuitenkaan vielä määrätty.

Puumalaisen mukaan tämä johtuu siitä, että virallinen tieto Kainuusta tuli vasta sen jälkeen kun maakuntalista oli käyty läpi ministerin kanssa.

Kainuun vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola kertoi STT:lle, että tartunnat ovat levinneet Kainuussa pääosin muualla kuin ravintoloissa.

–  Tilanne on hankala. Mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että ravintorajoituksilla ei olisi ollut tämän estämisessä isoakaan merkitystä. Tuntuu olevan kaveriporukkojen tapaamisia, sitä että käydään kylästelemässä, Erola sanoi.

Viime aikoina on keskusteltu siitä, tulisiko Suomen käyttämä kolmiportainen malli korvata uudella järjestelmällä, kun rokotuskattavuus nousee eivätkä tartunnat enää aiheuta niin suurta lisäkuormitusta sairaanhoidolle. Puumalaisen mukaan asiaa pohditaan syksyllä.

–  Tätä varmasti tarkastellaan Iso-Britannian ja muiden korkeamman rokotuskattavuuden maiden epidemiatilanteen kehittymisen valossa, Puumalainen sanoi.

–  Voi olla, että syksyn aikana strategia tältä osin muuttuu, mutta tässä vaiheessa kerätään tutkimustietoa ja THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) mallintaa rokotusten vaikutusta syksylle. Lyhyellä aikavälillä tuskin tapahtuu muutoksia.

Juttua täydennetty kauttaaltaan klo 16.45