Keskustanuorten Markkanen: Tuki Lepän Hero-ohjelmalle – "tuottajat ovat ilmastosankareita, kun heille annetaan siihen mahdollisuus"

Hero-ohjelma

Keskustanuoret ilmaisee tyytyväisyytensä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) käynnistämään hiili-euro–ohjelmaan, jonka tarkoituksena on maatalouden päästövähennysten ja kannattavuuden sitominen entistä paremmin toisiinsa.

Ministeriössä ollaan luomassa mittarit, joilla voidaan tarkastella päästövähennysten ja tarvittavien taloudellisten investointien ja kannusteiden välistä suhdetta.

– Ohjelman nimi, Hero (englantia, tarkoittaa sankaria), on kuvaava. Tuottajat ovat ilmastosankareita, kun heille annetaan siihen mahdollisuus. Päästöjen vähentäminen maataloudessa onnistuu varmasti, kun kannattavuudesta pidetään samalla huolta, keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen huomauttaa nuorisojärjestön kannanotossa.

– Toivomme, että kaikki kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa vaativat tahot heräävät vihdoin tähän. Kyse on paitsi päästövähennystavoitteen asettamisesta myös poliittisesta tahdosta sitoutua maatalouden kannattavuuden parantamiseen.

Keskustanuorille kotimainen ruoantuotanto on itseisarvo ja suoranainen välttämättömyys myös huoltovarmuuden kannalta, kannanotossa todetaan. Nuorisojärjestö toteaa myös, että kestävä ruoantuotanto vaatii Suomessa uudistumista, mutta se ei ole onnistu ilman panostuksia.

Keskustanuoret peräänkuuluttaa kaupan ja teollisuuden vastuuta. Kyse on asenteesta tuottajia kohtaan.

– Kuluttajien totuttaminen halpuutuskampanjoihin ei ole vastuullista. Vastuullisuus ei saa jäädä tyhjiksi mainoslauseiksi tai kuolleeksi kirjaimeksi strategioihin, vaan sen on näyttävä koko ruokaketjussa. Vastuullisuutta ei voi repiä tuottajien selkänahasta, Markkanen vaatii.