Keskustan varapuheenjohtajalta suorat sanat SuomiAreenassa – varoitti ääripäistä ja viholliskuvista, korosti politiikan keskikentän tärkeyttä

”Pelko ja epäluulo ovat luonnollisia, helposti ruokittavia ihmisen reaktioita. Pelkoa ruokkimalla politiikassa haetaan pikavoittoja.”
SuomiAreena

Keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen on huolissaan politiikan äärilaitojen ja vihapuheen noususta.

– Yhteiskunta on kahtiajakautuneempi kuin aikaisemmin. Kieli on nykyään ronskia, jopa ilkeää.

Suomea on kuitenkin aina kyetty rakentamaan yhdessä.

– Ratkaisevissa hetkissä jopa vihasta huolimatta on kyetty siihen, Pakarinen katsoo.

Pakarinen piti puheen arvoista SuomiAreena-tapahtuman Politiikan puheet-keskustelussa. Hän huomautti, että vihapuheen aiheuttama poliittisten liikkeiden polarisaatio on ajanut ihmisiä keskeltä äärilaitoihin.

– Äärilaidat luovat viholliskuvia toisesta osapuolesta ja haluavat sillä ihmisiä joukkoihinsa. Vakaus murtuu, jos ihmiset kääntyvät äärilaidoille, ja kääntyvät toisiaan vastaan.

Keskustan varapuheenjohtaja korosti, että politiikassa on pystyttävä kohtaamaan toinen ihmisenä, oli tausta mikä tahansa.

– Polarisaatio lisääntyy epäluulon myötä, jota valitettavasti nykyään lietsotaan. Ihmisten pelkoon vetoamisesta on tullut kiinteämpi osa poliittisen vallan tavoittelua. Pelko ja epäluulo ovat luonnollisia, helposti ruokittavia ihmisen reaktioita. Pelkoa ruokkimalla politiikassa haetaan pikavoittoja.

Keskustan viesti on, että on sopivaa olla tolkun ihminen, joka haluaa ratkaisuja kiihkoilun sijasta, Pakarinen näpäytti. Hänen mielestään poliittisen keskikentän sekä maltillisuuden vahvistaminen on keskeistä yhteiskuntarauhan ja demokratian kannalta.

– Demokratian sotureita eivät ole ne, jotka eivät kykene tekemään kompromisseja. Demokratian sotureita ovat he, jotka taistelevat aina sopimisen puolesta.

Sopimisen kulttuuria osoittaa sekin, että Suomella on kokemusta monista hyvinkin erilaisista hallituspohjista.

– Keskustaa kritisoitiin viimeksi, että olimme liian oikeistolaisessa seurassa, nyt huudellaan, että kumppanit ovat liian vasemmalla. Näemmme arvomme rakentavana yhteiskunnassa, Pakarinen sanoi.

– Olemme pieni kansa. Pahimmistakin tilanteista ja politiikan kiistoista on menty yhdessä eteenpäin. Tällaista on syytä rakentaa koronan jälkeisenä aikanakin.