Keskustan Tytti Määttä ja Mikko Kärnä torjuvat kevytkuntakaavailut – “Suomen tulee säilyttää vahva ja itsenäinen kuntahallinto kaikissa kunnissa“

Kunnat

Valtiovarainministeriö tekee vuoden loppuun mennessä selvityksen siitä, tulisiko kaikilla kunnilla olla tulevaisuudessa samat oikeudet ja velvollisuudet.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) puhui mahdollisista ”kevytkunnista” Helsingin Sanomien Lauantaivieras-haastattelussa .

Paateron mukaan on syytä pohtia, tarvitseeko pienen kunnan hoitaa samat palvelut kuin suuren.

– Kuulostaa pahalta tuo kevytkunta-nimityksesi, mutta ehkä se on kuvaava termi, Paatero totesi toimittajalle HS:ssa.

Kuhmon kaupunginjohtaja ja Harvaan asutun maaseudun verkoston puheenjohtaja Tytti Määttä vastustaa kuntien tehtävien eriyttämistä.

– Pidän erittäin vaikeana, jopa mahdottomana ajatusta siitä, että kunnat luokiteltaisiin tehtäviltään erilaisiksi, keskustavaikuttaja Määttä toteaa tiedotteessaan.

Hänen mukaansa olisi erittäin vaikea määritellä, millaisten palveluiden järjestämisen kukin kunta saisi.

Asukasmäärän perusteella jakoa ei hänen mukaansa voi tehdä kuntien erilaisuuden vuoksi.

Määttä muistuttaa, että perustuslain takaamaan oikeuteen valita oma asuinpaikka liittyy myös oikeus peruspalveluihin.

– Mikä taho järjestäisi palveluja niiden kuntien kuntalaisille, joiden kotikunnalle olisi säädetty toisenlaiset tehtävät?

– Miten noiden palveluiden rahoitus järjestettäisiin? Miten alueen asukkaat pääsisivät vaikuttamaan palvelujen järjestämiseen? Nämä kaikki asiat pitäisi ratkaista.

Hallitusohjelmassa on sitouduttu saamaan aikaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, joka Määtän mukaan olisi osa ratkaisua ilman ”kevytkuntia”.

– Kaikki paukut tulisi satsata tämän uudistuksen toteuttamiseen.

Keskustan kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen ja Enontekiön entinen kunnanjohtaja Mikko Kärnä vastustaa niin ikään jyrkästi kuntien tehtävien eriyttämistä.

– Suomen tulee säilyttää vahva ja itsenäinen kuntahallinto kaikissa kunnissa. Sinällään on selvää, että myös kuntaliitoksille on paikoin tarvetta, mutta nämä liitokset tulee toteuttaa vapaaehtoisuuden pohjalta, hän linjaa tiedotteessaan.

Sekä Määttä että Kärnä huomauttavat kannanotoissaan, että kuntien tehtävien eriyttämisestä tai ”kevytkunnista” ei ole sovittu hallitusohjelmassa.

Kärnä sanoo, ettei hän voi entisenä kuntajohtajana kannattaa mallia, jossa luotaisiin Suomeen ”kahden kerroksen kuntia”.

– Sen sijaan maakuntauudistus on vietävä nopeasti maaliin ja perustettava maakunnat, jotka ottavat ensimmäisessä vaiheessa vastattavakseen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisen, Kärnä toteaa.

Kärnä sanoo suhtautuvansa nihkeästi myös Uudenmaan erillisratkaisuun maakunta- ja soteuudistuksessa.

– Tässä ei ole kyse mistään muusta kuin Helsingin kuntapäättäjien ja pormestari [Jan] Vapaavuoren vallanhalusta sekä epäsolidaarisuudesta. Yhtenäinen Uudenmaan maakunta olisi paras ratkaisu kansalaisten palveluiden kannalta.

Juttua muokattu kello 17.27: Lisätty ministeri Paateron sitaatti sen täsmentämiseksi, että kevytkunta-nimitys oli HS:n toimittajan keksimä.