Keskustan Savola huolissaan afrikkalaisen sikaruton leviämisestä Suomeen

Keskusta

Ähtäriläinen kansanedustaja ja eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Savola (kesk) on huolissaan afrikkalaisen sikaruton uhasta Suomessa.

– Vielä tapauksia ei onneksi ole ollut, mutta lähellä tautia on jo tavattu niin Venäjällä kuin Virossa, Savola sanoo tiedotteella.

Savola muistuttaa, ettei afrikkalainen sikarutto voi tarttua ihmiseen, mutta sikaeläimille se on vakava verenvuotokuumetauti, johon ei ole olemassa rokotetta tai hoitoa. Ihmisen kannalta taudin suurin vaikutus onkin tuotantoon. Sikarutosta kärsineet maat, kuten Kiina ovat hyvin vastahakoisia ottamaan vastaan lihaa tautimaista.

Tauti voi tarttua eläimestä toiseen suoraan, se voi myös levitä epäsuorasti muun muassa lihan, lihatuotteiden, sivutuotteiden ja käsittelemättömien metsästysmuistojen välityksellä sekä ruokajätteestä. Lisäksi tauti voi levitä viruksen saastuttamien välineiden, vaatteiden, rehun, kuivikkeiden, kuljetusvälineiden ja elintarvikkeiden välityksellä.

Kotimaassa Savola näkee erityisenä huolena niin kutsutun villisikojen kasvattamisen. Siinä villisikoja ruokitaan luontoon ja samaan aikaan metsästystä hillitään niin, että villisikakanta kasvaa voimakkaasti.

– Ymmärtävätkö näin toimivat henkilöt, minkä riskin he ottavat antaessaan sikarutolle pesimisalustan? Toiminta voi tuntua fiksulta idealta villisian metsästysharrastuksen helpottamiseksi, mutta samalla uhattuna on koko nykylaajuinen sianlihantuotanto, Savola varoittaa.

Savola puhui aiheesta luonnontuotteiden liiketoimintaa käsittelevässä hankeseminaarissa Ähtärissä. Hän jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen kysyen hallitukselta, tulisiko villisian metsästykselle määrittää kansallinen kannanhoidollinen tavoite.