Keskustan Saarikko vaikeasta al-Hol-päätöksestä: Pelko jostain oletetusta yleisestä mielipiteestä on meille poliitikoille liian ohut naru

Isis-perheet

Keskustan kansanedustajan Annika Saarikon mukaan poliitikkojen on kyettävä tekemään selkeä päätös al-Holin vankileirillä olevien suomalaisten mahdollisesta paluusta kotimaahan.

Saarikko huomauttaa julkisessa Facebook-kirjoituksessaan, että ääripäiden korostumisesta huolimatta iso osa suomalaisista odottaa edelleen poliitikoilta perusteltuja ja vastuullisia päätöksiä.

Tiede- ja kulttuuriministerin tehtävistä äitiyslomalla oleva Saarikko kirjoittaa, että yhteisten asioiden hoitaminen on ollut aina vaikeaa ”erilaisten näkemysten yhteensovittamista, riskien ja mahdollisuuksien puntarointia, tulevaisuususkoa ja samalla taistelua vallasta, järkeä ja tunnetta”.

– Politiikka on myös vastaamista sellaisista asioista, jotka ovat epämiellyttäviä. Suorastaan paskamaisiakin asioita on paljon, hän summaa.

Hän kertoo antavansa nykyhallitukselle ja etenkin keskustan puheenjohtajalle Katri Kulmunille täyden tukensa al-Holiin liittyvien asioiden hoitamisessa.

Saarikko ei suoraan ilmaise omaa kantaansa siitä, miten al-Holin tapauksessa pitäisi toimia.

Hän kuitenkin korostaa, että koska Suomi on sitoutunut YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, on sen oltava ”ylitsekäyvä ohjenuora” päätöksenteossa. 

– Sitä voi ja pitäisi seurata. Sen sijaan pelko jostain oletetusta yleisestä mielipiteestä – se on meille poliitikoille liian ohut naru.

Saarikko sanoo kuitenkin tiedostavansa turvallisuusviranomaisten näkökulman turvallisuusriskeistä. Naiivi ei kannata olla, hän sanoo.

– Mutta naiivi ei toki kannata olla siinäkään, ettäkö asiaa hautomalla tai väen leireille jättämällä uhka keskuudestamme jotenkin poistuisi. Maailma on nykyään rajaton ja tulee liki.

– Sellaista vaihtoehtoa ei ole, että tilanne leirillä jotenkin jäädytettäisiin ikiajoiksi pysymään tälläisena. Se on edelleen epävakaa alue ja rutiköyhä. Ei epävirallinen pieni hallinto kykene pitämään ja hoitamaan ISIS-jälkipyykkiä yksin. Tarvitaan kansainvälinen tuki rikostuomioistuimeen.

Saarikon Facebook-kirjoitus