Keskustan pitää haastaa kokoomuksen yksinvalta, katsoo Annika Saarikko – "Petterin putiikissa tätä linjaa ei ole tarjolla"
Keskustan pitää haastaa kokoomuksen yksinvalta sitä paremmalla vaihtoehdolla, katsoo keskustan väistyvä puheenjohtaja Annika Saarikko.
Saarikko sanoi avauspuheessaan keskustan puoluekokouksessa Jyväskylässä, että EU-vaalien myötä kokoomuksen vaikutusvalta ja värisuora suomalaiseen politiikkaan on kiistaton, jopa aukoton.
– Erityisesti tämä koskee ulko- ja turvallisuuspoliittista johtajuutta, Saarikko näki.
Saarikko muistutti, että Suomessa perinteisesti on haluttu varmistaa, että ulkopolitiikan, turvallisuuspolitiikan ja parhaimmillaan myös EU-politiikan suurissa ratkaisuissa yhtä köyttä vedetään yli puoluerajojen.
– Tätä kannattaisi jatkaa. Nyt kun jokaisella keskeisellä paikalla istuu tai tulee istumaan vain kokoomuslainen päättäjä, tähän on syytä kiinnittää erityistä huomiota.
Saarikko painotti, että kansa ei äänestä väärin.
– Sen haluan alleviivata. Mutta silti on hyvä hahmottaa, että yhden puolueen hegemonia ei kuitenkaan ole demokratiassa kovin vahva tila.
Keskustan pitää Saarikon mielestä siksi haastaa kokoomus, mutta ei suunsoitolla ja vastustamisella vaan paremmalla vaihtoehdolla.
– Keskustan pitää tarjota suomalaisille oikeudenmukaisempaa politiikkaa ja paljon ehyempää Suomea verrattuna siihen mitä pääministeripuolue suomalaisille nyt tarjoaa. Politiikkaa, joka nojaa ahkeruuteen ja työhön, mutta joka koetaan inhimilliseksi ja on inhimillistä. Politiikkaa, joka on koko maan kannalta reilua eikä perustu vain keskittämiseen. Petterin putiikissa tätä linjaa ei ole tarjolla, Saarikko summasi.
Keskustajohtaja havainnollisti viestiään monin esimerkein, ja nosti esiin esimerkiksi pienyrittäjille hankalia hallituksen päätöksiä, kuten arvonlisäveron korotuksen keskellä vuotta.
– Onko sittenkin vain suuryrittäjä tälle maalle tärkeä, eikä se itsensä työllistävä ahkera parturikampaamoyrittäjä tai koronan kurimuksesta selvinnyt ravintoloitsija?
Hän kysyi myös, miltä pohjoisessa asuvasta perheenisästä mahtaa tuntua, kun politiikkaa tehdään vain ruuhkaisimman Suomen ehdoilla.
– Etelässä Turun kannattamattomaan tunnin junaan miljardeja kuuluu riittävän, mutta Sinun työmatkasi maanteillä nopeuksia lasketaan kun parempaan asfalttipintaan ei vaan kertakaikkiaan hallituksen mielestä ole rahaa?
Saarikko sanoi ajattelevansa myötätunnolla myös helsinkiläistä lähihoitajaa, joka ahkeroi ja hoivaa, mutta palkalla on vaikea tulla toimeen.
– Erityisen harmissani olen kaltaistesi puolesta siitä, että jatko-opinnot tai uusi tutkinto ei enää olekaan käytännössä mahdollista. Sivistyspuolueeksi itseään kutsuvan kokoomuksen vahtivuorolla ajettiin alas aikuiskoulutuksen tuet ja haluttiin romuttaa yhteiskuntamme viisas ajatus – hyvin muuten keskustalainen maailmankuva ja ajatus siitä – että ihmisellä on oikeus kehittyä, jokainen tarvitsee uusia mahdollisuuksia ja ansaitsee tilaisuuksia oppia uutta. Mihin unohtui kokoomukselta ajatus elämän mittaisesta oikeudesta oppimiseen?
Saarikko kysyi myös, mitä mahtaa ajatella itärajan tuntumassa kasvanut nuori nainen, jolle kotiseutu on rakas.
– Voiko tuttuihin maisemiin jäädä rakentamaan tulevaisuutta ja näkeekö hallitus edes arvoa sellaiselle valinnalle? Brysselin komissaarin kopteri kuului pörräävän rajan yllä pääministeri kyydissään, mutta aitoa tukea, ymmärrystä ja rahoitusta itäisen Suomen ahdinkoon ei haluta antaa.
Saarikko muistutti keskustan tehneen kaksi vuotta sitten puoluekokouksessaan ehdotuksen itäisen Suomen erityistalousalueesta.
– Muistatteko tämän, kokoomuslaiset? Näimme jo silloin että itäinen alue tarvitsee erityistä huomiointia ja tulevaisuususkoa. Tänä keväänä suomalainen elinkeinoelämä päätyi kannattamaan samansuuntaista ehdotusta. Ihmettelen kokoomuksen jääräpäistä kuuroutua erityistalousalueen monesta Euroopan maasta tutulle idealle – kun edes vetoomus elinkeinoelämästä ei saa vipinää teihin niin mikä sitten?
Saarikon mukaan myös suomalaisten luottamus julkiseen terveydenhuoltoon on murenemassa. Kovan oikeiston politiikassa tämä hyvinvointiyhteiskunnan ydin on romutettavien asioiden listalla, hän näki.
– Elämäntyönsä Suomelle antaneella ja ikänsä veroja maksaneella eläkeläisellä on oikeus arvokkaaseen vanhenemiseen hyvän hoivan äärellä. En myöskään hyväksy sitä, että kotikuntien terveysasemat ovat lahtauslistalla. Enkä varsinkaan aio antaa periksi sille, että vammaiset, pitkäaikaissairaat, omaistaan hoitavat tai lastensuojelun asiakkaat kärsivät Orpon hallituksen kylmistä leikkauksista palveluihin.
Saarikko sanoi, ettei ymmärrä myöskään aikeita myydä valtion omaisuutta, jotta saadaan paremmat Kela-korvaukset hyväosaisten yksityislääkärikäynteihin. Julkisista palveluista Orpon kokoomus tukipuolueineen leikkaa sen siijaan miljardeja euroja pois, hän huomautti.
Keskustajohtaja korosti, että keskustalle Suomi ei ole vain suuruuden ekonomiaa ja suurpääomaa, vaan paremman arjen ja ihmisten hyvän elämän edellytysten rakentamista talouden tiukempienkin raamien aikana.
– Sitä, että heikompiakin pidetään mukana. Ennen muuta haluamme tarjota vaihtoehdon sille, että politiikka olisi vain yksipuolista ehdottomuutta. Junttautumista oikealle tai vasemmalle tai varsinkaan jompaankumpaan laitaan. Keskusta rakentaa siltaa, Saarikko linjasi.