Keskustan Mikko Kinnunen iloitsee yliopistojen ja korkeakoulujen lisäaloituspaikoista – "Luovat pitkällä juoksulla elinvoimaa pohjoiseen"

Koulutuspolitiikka

Keskustan kansanedustaja Mikko Kinnunen iloitsee yliopistojen ja korkeakoulujen saamista lisäaloituspaikoista eri puolille Suomea.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon tänään julkistaman jaon mukaan yliopistot saavat 4231 lisäaloituspaikkaa ja ammattikorkeakoulut 1723 lisäpaikkaa vuosina 2021 ja 2022 alkaviin koulutuksiin.

Aiemmin tänä vuonna korkeakouluille on myönnetty jo yli 4000 lisäpaikkaa, joten hallituskauden lisäys nousee nyt 10200 paikkaan.

Reisjärveltä kotoisin oleva Kinnunen on erityisen mielissään siitä, että Oulun yliopistoon saatiin peräti 711 paikkaa, mikä on yliopistoista eniten.

– Aloituspaikkoja tulee eniten tekniikan aloille, mikä vahvistaa Suomea teknologisen kehityksen kärkimaana. Aloituspaikat purkavat hakijasumaa, selättävät osaajapulaa ja luovat pitkällä juoksulla elinvoimaa pohjoiseen, iloitsee Kinnunen.

Korkeakoulujen hakijasuma näyttää väestökehityksen näkökulmasta pitemmällä aikavälillä kuitenkin väliaikaiselta.

Suomeen syntyy niin vähän lapsia, että kaikille nyt syntyville on jo korkeakoulupaikka odottamassa. 

Siksi Kinnusen mukaan nuorten on päästävä koulupolulla joustavasti eteenpäin.

– Uusien ylioppilaiden jatkoon pääseminen on vaikeutunut koko ajan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Pääsykoekaruselliin jää joka vuosi pyörimään kaksi kolmasosaa hakijoista, valta määrä lahjakkaita nuoria. Jos haluamme olla sivistysvaltio, emme voi järjestää tällaista epäonnistumisen ja lannistumisen kierrettä tulevaisuutemme rakentajille, Kinnunen vaatii.

Uusia aloituspaikkoja tulee esimerkiksi sote-aloille ja opettajienkoulutukseen.

Uusi työ syntyy Mikko Kinnusen mukaan jatkossa aloille, joissa tarvitaan korkeakoulutusta. Esimerkiksi lääkärikoulutukseen saatiin 50 uutta paikkaa, joista 10 tulee Ouluun.

– Lääketieteelliseen pääsi tänä vuonna vain 10 prosenttia hakijoista. Moni lahjakas nuori jäi rannalle viettämään välivuotta. Meillä ei ole siihen varaa. Lääkärien kliininen koulutus on kallista, mutta kyllähän sekin yhteiskunnalle maksaa, että lääkäreitä lennätetään nykyisin Lappiin Helsingistä saakka, Kinnunen pohtii.

Lisäpaikat helpottavat merkittävästi myös terveys- ja sosiaalialan työvoimapulaa ja parantavat ihmisten hyvinvointipalveluja kautta maan.

– Ammattikorkeakoulut saavat 665 lisäpaikkaa sairaanhoitajakoulutukseen. On todella tärkeää, että koko Suomeen lisätään puheterapeuttien koulutusta kaikkiaan 93 paikalla. Tärkeää on myös se, että saimme psykologikoulutuksen Ouluun ja sosionomikoulutuksen Kajaaniin, Mikko Kinnunen kiittelee.