Keskustan Kosonen Rauman OKL:n lakkautushuhuista: "Pahentaisi opettajapulaa entisestään, vaikutukset tuhoisia koko seutukunnalle"
Keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen otti Twitterissä harvinaisen suoraan kantaa huhuihin, joiden mukaan Rauman opettajakoulutuksen sivupiste olisi lakkautusuhan alla.
Turun yliopisto ilmoitti viime viikolla aloittavansa muutosneuvottelut osana talouden tasapainottamisohjelmaa. Yliopistolla on etäkampus Raumalla.
Ylen uutisen mukaan opettajien ammattijärjestö OAJ ja opettajaopiskelijoiden liitto SOOL vastustavat jyrkästi Turun yliopiston suunnitelmia siirtää opettajankoulutuksen tutkinto-ohjelmat Raumalta Turkuun.
Neuvottelut ovat vasta alkamassa, mutta muun muassa sanomalehti Länsi-Suomen tietojen mukaan Rauman kampus ja myös käsityökasvatuksen tutkinto-ohjelma olisivat lakkautuslistalla.
Kosonen korostaa liittojen tavoin, että jo valmiiksi krooninen pula varhaiskasvattajista ja opettajista pahenisi päätöksen myötä. Asialla on myös laajempaa merkitystä, kuten Kososen mukaan on nähty Savonlinnan ja Kajaanin opettajakoulutuksen alasjossa.
– On tutkittu tosiasia, että valmistuneet jäävät mielellään töihin opiskelupaikkakunnilleen, jos vain voivat. Raumalla ja Satakunnassa on vienti- ja muuta teollisuutta, mutta opettajakoulutuksen vieminen iskisi lujaa kaupungin ja seutukunnan elinvoimaan ja vaikeuttaisi opettajien rekrytointia jatkossa. Keskittämisen tie on tuhoisa tasa-arvolle ja oppimistuloksille, Kosonen sanoo Suomenmaalle.
Savonlinnasta lähtöisin oleva Kosonen myöntää, että kokemukset opettajakoulutuksen lakkautumisen kokonaisvaikutuksista kotikaupunkiin vuonna 2018 ovat muistissa, vaikka jaloilleenkin on jälleen päästy.
Kaupungista purettiin vuokrataloja, ravintolat ja muut palvelut kärsivät asiakaskadosta ja osa joutui lopettamaan toimintansa.
– Se jälki, mitä syntyy kun kaupungista viedään vuosikymmeniä toiminut, suosittu ja hyvämaineinen koulutus kaikkine oheisvaikutuksineen, on jäänyt luihin ja ytimiin. Opettajakoulutuksen keskittäminen Joensuuhun on tuottanut lähinnä massaluentoja ja hakijamäärien romahtamisen, hän sanoo.
Kokoomuksen mainitsemista twiitissä Kosonen perustelee myös sillä, että aiemmat keskittämispäätökset ja alueellisten toimipisteiden lakkautukset tapahtuivat kokoomuslaisten ministerien (Sanni Grahn-Laaksonen, Henna Virkkunen) ”passiivisella hyväksynnällä.”
– Ymmärrän, että huippututkimuksessa voimat ja tekijät on järkevää keskittää yhteen paikkaan, mutta yliopistoilla on myös yhteiskunnallisia tehtäviä. Yliopistojen autonomia eli johdon valta ei saisi täysin ohittaa lakikirjausta yliopistojen vuorovaikutuksesta yhteiskunnan kanssa, kuten Savonlinnassa tehtiin. Kaikki muut tahot vastustivat keskittämistä ja näkivät, mihin se johtaa, Kosonen kommentoi.