Keskustan Kiviranta: Polttoainevero nousee hallituskaudella inflaation verran – bensapumpulla lisäys noin 5–6 senttiä litralta

Polttoainevero

Keskustan kansanedustaja Esko Kiviranta painottaa, että liikennepolttoaineiden hintoihin on tulossa vain inflaation mukainen korotus.

Hallitusohjelman kirjauksen mukaan fossiilisten polttoaineiden verotusta korotetaan vaalikaudella kuluttajahintojen nousun mukaisesti. Tämä tarkoittaa vuositasolla 250 miljoonan euron korotusta.

– Se merkitsee 5–6 senttiä litralta arvonlisäveroineen tämän neljän vuoden aikana, joten se on todella pieni, tarkentaa Kiviranta korotuksen vaikutusta bensapumpulla.

Hallitusneuvotteluissa veropoliittisessa työryhmässä toiminut Kiviranta kertoo, että korotus haluttiin pitää mahdollisimman pienenä.

– Tämä oli hallitusneuvottelujen aikaan kova keskustelun aihe myös keskustan eduskuntaryhmässä. Keskusta tähtäsi koko ajan siihen, että tulisi mahdollisimman pieni veronkorotus liikennepolttoaineisiin.

Hän kertoo, että neuvottelujen aikana veronkorotuksen tasot vaihtelivat 250–450 miljoonan euron välillä. Tästä siis toteutui hallitusohjelmaan kirjattu 250 miljoonan euron vaihtoehto.

Nousu määräytyy kuluttajahintaindeksin mukaan eli se on siis samaa luokkaa kuin arvioitu inflaatio lähivuosina.

– Ihmisten ansiot nousevat selvästi enemmän kuin polttoainevero. Jos olisi nostettu ansiotason nousun mukaisesti korotus olisi ollut 450 miljoonaa euroa.

Kivirannan mukaan korotuksesta huolimatta polttoaineverokertymän ennakoidaan hivenen laskevan.

– Valtiovarainministeriön laskelman mukaan liikennepolttoaineiden veron tuotto olisi laskemassa hallituskauden aikana 300 miljoonaa euroa, ilmeisesti käyttövoimamuutosten seurauksena. Tästä korvattiin siis 250 miljoonaa euroa.

Oppositio on jo ehtinyt nostaa polttoaineveron tikun nokkaan, kun se on kammannut hallitusohjelmaa kritiikkiään varten.

– Kokoomushan esitti vaalien alla, että autoveroa alennettaisiin. Se oli valmis jopa 20 sentin korotuksiin liikennepolttoaineiden litrahinnassa. Ainakaan siltä suunnalta ei ole mitään sanomista tähän.

Hallitus ei ole tehnyt Kivirannan mukaan vielä päätöksiä siitä, milloin polttoaineveron korotus aiotaan toteuttaa. Hallitusohjelman mukaan se kuitenkin korvataan pienituloisille tuloverotuksessa ja etuuksissa.