Keskustan Kinnunen pitää perustuslakivaliokunnan kirkkolinjausta perusteltuna – "Kirkko voi olla alueen ainoa luonteva ja riittävän tilava juhlapaikka"

Keskusta

Kansanedustaja Mikko Kinnunen (kesk.) on tyytyväinen eduskunnan perustuslakivaliokunnan näkemykseen, että kirkon tai muun uskonnollisen tilan käyttö koulun juhlien järjestämispaikkana ei ole lähtökohtaisesti perustuslain vastaista.

Kinnunen on perustuslakivaliokunnan jäsen. Hän kertoo tiedotteellaan perustuslakivaliokunnan vastanneen eduskunnan sivistysvaliokunnan toiveeseen täydentää asiaan liittyvää linjausta, koska asiasta on ollut epäselvyyttä apulaisoikeusasiamiehen vuonna 2019 antaman kannanoton jälkeen.

– Kirkoissa järjestetyillä juhlilla on joillakin paikkakunnilla pitkät perinteet. Kirkko voi olla alueen ainoa luonteva ja riittävän tilava juhlapaikka, Kinnunen sanoo.

Hän huomauttaa, että kirkko kokoaa ihmisiä erilaisiin, niin uskonnollisiin kuin ei-uskonnollisiinkin, tilaisuuksiin.

– Kirkkoon tullaan laulamaan ja hiljentymään. Kirkkoon tullaan elämän käännekohdissa. Kirkkoon tullaan, kun on hätä. Kirkko toimii myös oppimisympäristönä esimerkiksi taiteen, arkkitehtuurin ja historian opetuksessa. Siksi onkin tärkeää, että valtio avustaa kirkkojen ylläpitämistä kulttuurihistoriallisesti arvokkaina rakennuksina, Kinnunen linjaa.

Reisjärveltä Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva Kinnunen korostaa, että perustuslakivaliokunta linjasi jo vuonna 2014, että pitkälle viety uskonnollista alkuperää olevien perinteiden välttäminen ei edistä uskonnollista suvaitsevaisuutta.

Koulun perinteisiin juhliin voi hänen mielestään liittyä uskonnollista alkuperää olevia perinteitä. 

– Elämme joulujuhlien aikaa. Koulun juhlassa laulettu yksittäinen virsi ei tee tilaisuudesta uskonnon harjoittamista. Joulun Enkeli taivaan ja kevään Suvivirsi voivat kuulua koulun yhteiseen juhlaan, Kinnunen muistuttaa.