Keskustan Kinnunen haastaa yhteisöjä tarjoamaan nuorille kesätöitä: "Moni on saanut ensimmäisen työkokemuksensa hautausmaan haravan varresta"

Kesätyöt

Keskustan kansanedustaja, eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen Mikko Kinnunen iloitsee nuorten harrastustoiminnan ja kesätyöllistämisen tukemisesta sekä kesäyrittäjyyden kehittämisestä.

Viime kesänä kesätyöpaikoista katosi neljännes ja moni nuori jäi ilman työtä. Nyt tilannetta on pyritty parantamaan myös valtion toimin, kun, kun tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) myönsi ensi kesän toimiin yhteensä 1 710 425 euroa. 

– Koronan aikana monen lapsen ja nuoren oppiminen ja elämä on ollut vaikeaa. Etäopetus ei sovi kaikille. Harrastukset ovat olleet liian monen kohdalla katkolla. Nuorten ahdistuneisuus ja jaksamisen ongelmat ovat yleistyneet selvästi. Mielekäs toiminta ja kesätyöt auttavat tähän merkittävällä tavalla, Kinnunen perustelee.

Nuorisojärjestöjen harrastustoimintaa toteuttavaan 15 hankkeeseen myönnettiin 283 425 euroa.

– Yhteiskunnassamme on piiloon jäävää pahoinvointia, joka ilmenee vasta koronan jälkeen. Nyt meidän tulee tarjota lapsille ja nuorille matalan kynnyksen vapaa-ajan toimintaa, joka on mielekästä ja yhteisöllistä, Mikko Kinnunen muistuttaa.

Liikunnan 15 aluejärjestöä jakavat saamansa miljoona euroa avustuksina edelleen urheiluseuroille, jotka työllistävät ja osallistavat nuoria erilaisiin kesätöihin. Kinnunen kannustaakin urheiluseuroja tässä aktiivisuuteen.

– Liikkumattomuus on vaarallista. Moni nuori liikkuu aivan liian vähän. Onneksi moni on toki löytänyt ulkoilun ja liikunnan koronan aikana. Apuohjaajien avulla voidaan lisätä ryhmiä ja niissä tapahtuvaa yksilöllistä ohjausta. Näin voidaan tukea paremmin erityistä tukea tarvitsevia ja pitää kaikki mukana, Kinnunen sanoo.

Nuorten kesäyrittäjyystaitojen tukemisella lisätään nuorten yrittäjyyttä ja työllisyyttä. Avustusta sai neljä hanketta yhteensä 427 000 euroa. Suurin saaja oli 4H-järjestö, joka voi jakaa tukea edelleen jäsenyhdistyksilleen.

– Nuoret suhtautuvat yrittäjyyttä kohtaan aikaisempaa myönteisemmin. Osasta nuorista kasvaa vastuullisia työntekijöitä. Kesäyrittäjyys voi olla nuorelle ensimmäinen askel yrittämisen tiellä. Samalla nuori oppii tärkeitä työelämä- ja yrittäjyystaitoja, erityisesti yrittävää asennetta. Itsekin toimin aikanaan monena kesänä 4H-puutarhayrittäjänä, kansanedustaja muistelee.

Mikko Kinnunen iloitsee myös siitä, että kesätyöntekijöiden palkkaamisen avustusta voivat hakea myös uskonnonvapauslaissa tarkoitetut uskonnolliset yhdyskunnat. Näitä ovat evankelis-luterilainen kirkko, ortodoksinen kirkko ja rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat. Hakuaika päättyy 21. huhtikuuta ja avustuksiin voidaan käyttää yhteensä 500 000 euroa.

– Seurakunnat ovat tärkeitä nuorten työllistäjiä. Moni on saanut ensimmäisen työkokemuksensa hautausmaan haravan varresta, Kinnunen muistuttaa.

Kommentit (1)

  • YLIRAATIKKA-MARTIKAINEN LEENA-KAISA

    Jokainen kuntakin voisi nyt varoissaan miettiä puutarha-alueiden laajentamista ainakin kukkasilla, jos ei puillakin. SIinä on kohtuullisen matalan kynnyksen kesätyötä ohjauksessa opittavana nuorille ja ihan mukavaa. Sitten kukkasten hoitoa koko kesä, niiden nyppimistä varkaista ja kastelua. Lisäksi kaikenlainen vartiointi on nykymaailmassa ihan suotavaa ja sekin on kohtuullisen helposti opittavissa.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen