Keskustan kaivosmyönteisyydelle pyyhkeitä puoluevaltuutetuilta – ” Puolueemme kovaäänisimmät kaivosteollisuuden puolustajat leimaavat kaikki muutkin”

Keskustan puoluevaltuusto

Keskustan liiallinen myötäsukaisuus kaivoshankkeisiin sai osakseen arvostelua keskustan puoluevaltuuston yleiskeskustelussa.

– Puolueemme kovaäänisimmät kaivosteollisuuden puolustajat leimaavat kaikki muutkin puolueemme jäsenet kaivosmyönteisiksi, Anna Vauhkonen Pohjois-Karjalasta syytti.

Vauhkosen mielestä keskustan kaivosmyönteisyys pyyhkäisee suuren osan puolueen kannatuksesta luontoherkillä alueilla. Nämä alueet sijoittuvat hänen mukaansa pitkälti maaseudulle, jossa keskustan kannatus on perinteisesti ollut vahvaa.

– On vaikeaa kevään kuntavaaleissa puolustaa luontoarvoja omassa kunnassaan ja kertoa se oma mielipiteensä, kun leima on jo valmiiksi lyöty otsaan.

Vauhkonen näki, että puhtaan luonnon vaarantamiseen heikkolaatuisten mineraalien kaivamisella maaperästä ei ole varaa.

– Onko todella niin, että me uhka-alueilla, esimerkiksi Heinävedellä ja Leppävirralla asuvat, saamme ulkomaisten kaivosyhtiöiden paskat niskaamme ja joudumme vielä maksumiehiksi, kun luonnonvarat on viety, kaivostoiminta alueella loppuu ja jäljelle jäävät vain luonnontuhot.

Myös Ville Toivanen Pohjois-Karjalasta oli huolissaan keskustan itsestään antamasta kuvasta luontoon liittyvissä kysymyksissä. Hän muistutti, että keskusta on aito vihreä puolue, joka vaali luontoarvoja luontoa kunnioittaen ja samalla sitä hyödyntäen.

– Nyt kumminkin olen huolissani, että kansalaiset näkevät meidät vain metsien avohakkuista sekä kaivoksia joka paikkaan haluavana porukkana. Mutta näin ei ole, vaikka tältä se oikeasti näyttää näiden kannanottojen takia.

Toivanen näki, että vastuullisen toiminnan ja politiikan kannattaminen ja ajaminen ovat jääneet viestinnällisesti kansalle piiloon.

– Monia kansalaisia hämmentää, kun keskustalaiset kansanedustajat tekevät kärkkäitä irtiottoja, mistä syystä meidän kokonaisviesti linjastamme sumentuu.

Toivanen huomautti, että kansalaiset eivät lue ohjelmia, vaan kannanottoja ja uutisia.

– On selvä, että joidenkin mielestä meidän pitää kumartaa persuille karanneiden äänestäjien suuntaan, joka tarkoittaa kaikille muille kansalaisille, etenkin akateemisille ihmisille pyllistämistä.

– Toivonkin, että keskustan tärkein viestijäporukka eli kansanedustajat miettisivät, miltä tämä ulospäin näyttää, Toivanen vetosi.

Puoluevaltuutettuja kaiveli jonkin verran myös budjettiriihen päätös polttoturpeen veron tuplaamisesta. Sauli Martimo Peräpohjolasta katsoi, että tuplaamisen sijasta vero olisi pitänyt puolittaa.

Teemu Hakala Etelä-Pohjanmaalta näki, että keskustalla ei ole varaa mennä hallitusvastuun taakse, kun tehtyjä päätöksiä perustellaan puoluetta äänestäville ihmisille.

Hakalan mukaan tehdyt päätökset ajavat pahimmassa tapauksessa turpeen tuotannon alas Suomesta huomattavasti nopeammin kuin hallituksen tekemissä laskelmissa on ennakoitu ja hallitusohjelmassa on sovittu.

– Tällaista kehityskulkua on vaikea hyväksyä, ja mielestäni keskustan tulee toimia tämän estämiseksi.

Aikataulujen venymisen vuoksi puoluejohto ei ehtinyt enää kommentoimaan yleiskeskustelun puheenvuoroja, vaan asiaan palataan sunnuntaina.