Keskustan eurooppapuolue Alde otti huiman kannatusloikan – perinteisten valtapuolueiden kompastelu povaa liberaalidemokraateille vaa’ankieliasemaa

Eurovaalit

Keskustan ja RKP:n eurooppapuolue Alde voitti alustavien tulosten mukaan 107 paikkaa sunnuntaina käydyissä EU-parlamenttivaaleissa.

Liberaalidemokraattisen ryhmän kannatusloikka on huima, sillä vuoden 2014 eurovaaleissa Alde joutui tyytymään vain 69 meppipaikkaan.

Suurin yksittäinen syy Alden menestykseen on liittoutuminen Ranskan presidentti Emmanuel Macronin perustaman Tasavalta liikkelle -puolueen kanssa. Vahvasti EU-myönteistä ohjelmaa ajanut ehdokaslista osallistui vaaleihin nimellä Renessanssi-ryhmä.

Se voitti Ranskassa 21 europarlamenttipaikkaa, mutta kärsi kirvelevän tappion oikeistopopulisti Marine Le Penin johtamalle puolueelle.

On vielää epäselvää, millä nimellä Alden ja Renessanssi-ryhmän liitto esiintyy EU-parlamentissa alkavalla kaudella.

Ensi vaalikaudella liberaalidemokraattien suomalaismepit ovat Mauri Pekkarinen (kesk.), Elsi Katainen (kesk.) ja Nils Torvalds (RKP).

Eurooppapuolue menetti Suomesta yhden paikan, kun keskusta hävisi kolmannen meppikiinnityksensä.

Macronilaisten voitto vahvistaa todennäköisesti syvempää EU-integraatiota kannattavaa siipeä, mikä voi jatkossa herättää keskustassa kriittistä keskustelua.

Keskusta on kuitenkin tottunut jo Alden jäsenenä puolustamaan itselleen tärkeitä teemoja, kuten maataloustukien jatkuvuutta.

Voimasuhteiden heilahdukset enteilevät tiukkaa väätöä, kun EU:n huippuvirkoja aletaan täyttää.

EU-parlamentin valtatasapaino keikahtaa uuteen uskoon, sillä sekä oikeistokonservatiivinen EPP että sosiaalidemokraatit (S&D) kärsivät huomattavat tappiot. EPP menetti 42 paikkaa ja sosialistit 41.

Aikaisemmin mahtiryhmät ovat pystyneet muodostamaan enemmistön 751-paikkaiseen parlamenttiin keskenään, mutta nyt kannatusharppauksen tehneet liberaalidemokraatit, laitaoikeiston euroskeptikot ja vihreät sekoittavat pakkaa.

EPP sai vaaleissa 179 paikkaa, S&D 150, Alde ja Renessanssi-ryhmä 107 ja vihreät 70.

Voimasuhteiden heilahdukset enteilevät lisäksi tiukkaa väätöä, kun EU:n huippuvirkoja ryhdytään täyttää.

Jäsenvaltioiden päämiehet kokoontuvat keskustelemaan nimityksistä jo huomenna tiistaina.

Niin komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerille, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskille, Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajanille kuin Euroopan keskustapankin puheenjohtaja Mario Draghille valitaan seuraajat.

Alden ryhmänjohtajana toimiva belgialainen Guy Verhofstadt totesi tuoreeltaan vaalituloksen selvittyä, että perinteiset valtapuolueet joutuvat jatkossa hakemaan tukea vaa’ankieliasemaan nousseilta liberaalidemokraateilta.

EU-parlamenttivaalien mukainen paikkajako Euroopan parlamentin verkkosivuilla.