Keskustan Esko Kiviranta budjettikeskustelussa: Kokoomuksen eläkepuhallus poikkeuksellisen härski veto jopa oikeiston mittapuulla

Budjettikeskustelu

Kokoomuksen ehdotus ansiosidonnaisen työttömyysturvan eläkekertymän lopettamisesta on poikkeuksellisen oikeistolaista politiikkaa, katsoo valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Esko Kiviranta (kesk.).

Keskustan ryhmäpuheenvuoron eduskunnan budjettikeskustelussa pitänyt Kiviranta arvioi, että sekä perussuomalaisten että kokoomuksen johdolla politiikka olisi kovaa, kylmää ja kahtia jakavaa.

Kokoomuksen arvomaailma kiteytyy Kivirannan mukaan ehdotukseen, jonka mukaan työttömien eläkekertymä lakkautettaisiin, jotta kaikista hyväosaisimmille voidaan antaa mojova veronkevennys.

– Tämä on poikkeuksellisen härski ehdotus jopa oikeiston mittapuulla.

Perussuomalaisten vaihtoehdolla ei ole Kivirannan mukaan taloudellista uskottavuutta, koska sen perusasia eli luvut eivät ole kunnossa.

Kiviranta muistutti, että keskustan linja on aina ollut koko Suomen tasapainoinen kehittäminen.

– Tämä näkyy myös budjetissa. Teiden, ratojen ja muiden väylien kunnostamiseen ja rakentamiseen tulee lisää rahaa. Poliisien määrää lisätään koko maassa. Maa- ja metsätalouden kannattavuutta parannetaan samalla, kun huolehditaan luonnon monimuotoisuudesta.

Kiviranta huomautti, että esimerkiksi vapaaehtoinen metsiensuojeluohjelma Metso saa lisää rahaa. Rahoitusta osoitetaan myös luonnonhaittakorvauksiiin, uusiin luomusitoumuksiin, Makeran pääomittamiseen ja biokaasuun.

– Budjetissa tunnistetaan ja tunnustetaan toden teolla ensimmäisen kerran niin sanottujen seutukaupunkien merkitys Suomen pärjäämiselle. Esimerkiksi kovia viime vuosina kokenut Savonlinna saa tuntuvasti uusia koulutuksen aloituspaikkoja.

Kivirannan mukaan hallituksen päätökset vahvistavat kuntataloutta ensi vuonna. Hallitus korvaa ohjelmansa mukaisesti päätöksistään aiheutuvat rasitukset kunnille täysimääräisesti.

– Silti kuntien väliset erot yhä kasvussa. Kuntien tulot ja menot eivät ole tasapainossa, ja suurin yksittäinen tekijä on kasvussa olevat sote-menot. Siksi kenelläkään tässä salissa ei voi olla enää epäselvyyttä siitä, että sote-uudistuksen toteutuminen on välttämätöntä.

Kiviranta toivoi uudistukselle myös opposition tukea ja kannusti hallitusta pohtimaan keinoja kuntien talouden vahvistamiseen myös lyhyellä aikavälillä.

– Viiden hallituspuolueen yhteisenä tavoitteena on eheämpi Suomi. Keskustan eduskuntaryhmä antaa täyden tukensa valtion ensi vuoden budjetille, Kiviranta päätti.