Keskustaedustajat: Ammattidiesel välittömästi käyttöön kotimaiselle ammattiliikenteelle

Politiikka

Joukko keskustan kansanedustajia jätti perjantaina kirjallisen kysymyksen raskaan liikenteen ammattidieselin käyttöönotosta. Ammattidieselillä tarkoitetaan sitä, että kuljetusyritykset saisivat tankkaamansa dieselin polttoaineverosta palautusta.

Kansanedustaja Tuomas Kettusen laatimassa ja yhteensä viiden kansanedustajan allekirjoittamassa kirjallisessa kysymyksessä esitetään hallituksen ryhtyvän pikaiseen valmisteluun, jotta polttoaineiden hinnannousu korvataan ammattiliikenteelle.

– Ammattidieselin käyttömahdollisuudella saadaan turvattua suomalaista kuljetusalaa. Vuodenvaihteessa tullut kustannuslisä on liian suuri ja se heikentää suomalaisten kuljetusyritysten toimintamahdollisuuksia sekä heikentää maamme kustannuskilpailukykyä. Ammattidiesel tarvitaan nyt käyttöön, Tuomas Kettunen painottaa tiedotteessa.

Hallitusohjelman mukaan ammattibiodieselin käyttöönoton mahdollisuuksia selvitetään, jos liikenteen ja erityisesti dieselin verotusta uudistetaan.

Keskustaedustajat huomauttavat, että vuoden 2022 alussa dieselin hinta nousi voimakkaasti, kun voimaan tullut biopolttoaineiden sekoitevelvoitteen kasvu näkyy suoraan dieselin pumppuhinnoissa. Kansanedustajat katsovat, että juuri nyt on sen ammattidieselin lainvalmistelun oikea hetki.

Menettely on käytössä muullakin EU-alueella.

Kettusen kirjallisen kysymyksen ovat allekirjoittaneet kansanedustajat Pekka Aittakumpu, Hilkka Kemppi, Joonas Könttä ja Hannu Hoskonen.