Keskuskauppakamarin Romakkaniemi: Muidenkin alojen tulisi harkita Metsäteollisuus ry:n kaltaista uutta sopimisen mallia

Työmarkkinat

Muidenkin toimialojen tulisi harkita vakavasti Metsäteollisuus ry:n kaltaista uutta sopimisen mallia, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo.

Työnantajia edustavan Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Hämälä kertoi torstaina, että neuvottelut työehdoista siirretään alan yritysten ja henkilöstön välillä käytäviksi, eikä Metsäteollisuus enää neuvottele työehdoista sopijaosapuolena nykyisten sopimusten päätyttyä.

Romakkaniemen mukaan Suomen kilpailukyvyn parantaminen sekä uusien investointien ja työpaikkojen saaminen Suomeen edellyttävät, että työehdoista sopiminen viedään yrityksiin.

–  Uudessa sopimisen mallissa on kyse uuden luomisesta. Sen mahdollistamisesta, että kukin yritys ja sen työntekijät voivat neuvotella sellaisen ratkaisun, joka mahdollistaa yrityksen kasvun, työpaikkojen luomisen ja investoinnit Suomeen globaalissa kilpailussa, Romakkaniemi sanoo Keskuskauppakamarin tiedotteessa.

Romakkaniemi muistuttaa, että paikallista sopimista on yritetty edistää työehtosopimusjärjestelmän kautta jo pari vuosikymmentä, mutta merkittäviä tuloksia ei ole saavutettu.

Jäykät työmarkkinat ovat Romakkaniemen mukaan osaltaan rapauttaneet Suomen kilpailukykyä, mikä on näkynyt investointien hiipumisena ja tehtaiden sulkemisina sekä työpaikkojen ja verotulojen katoamisena.