Kelan uusi pääjohtaja valintakohustaan: En kuulu mihinkään puolueeseen

Outi Antila vaatii, että asiakas on keskiössä, kun sosiaaliturvaa aletaan uudistaa – ”Kela pidettävä mukana valmistelussa”
Kela

Kansaneläkelaitoksen (Kela) uusi pääjohtaja Outi Antila edellyttää, että Kela pidetään tiiviisti mukana valmistelussa, kun eduskunta lähiaikoina aloittaa sosiaaliturvan rukkaamisen uuteen uskoon.

Sosiaaliturvassa on paljon tekemistä, mutta asiakas on pidettävä keskiössä, hän sanoo.

– Me Kelassa tiedämme, mitä tarpeita asiakkailla on ja toisaalta tiedämme, miten muutokset ovat toimeenpantavissa, Antila tähdensi medialle ensimmäisessä aamiaistilaisuudessaan perjantaina.

Uusi pääjohtaja on perjantaina ollut pestissään kolme päivää.

Hän siirtyi Kelaan sosiaali- ja terveysministeriön sosiaaliturva- ja vakuutusosaston ylijohtajan paikalta.

Kyseinen osasto valmistelee Kelan etuuksia koskevasta lainsäädännöstä noin 90 prosenttia, hän huomauttaa. Sen tontille kuuluvat muun muassa työttömyysturvalainsäädäntö ja työ- ja kansaneläkelainsäädäntö.

Antilan valinta aiheutti pienen kohun, kun Kelan valtuutetut valitsivat hänet, vaikka Kelan työvaliokunta oli esittänyt finalistikaksikoksi professori Lasse Lehtosta ja Kuntaliiton varatoimitusjohtajaa Hanna Tainiota.

Mediassa on esitetty, että yllätystuloksen takana oli keskustan junttaus. Tainio oli SDP:n ehdokas. Antila puolestaan työskenteli ennen ministeriötä muun muassa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:ssa yhdeksän vuotta vuosina 1983–1992.

– Toivon, että minut on valittu osaamiseni perusteella eikä sen takia, että joku olisi ajatellut minun omaavan sellaisia arvoja, jotka on lähempänä tai kauempana toisesta. Virkamiehet toteuttavat sitä, mitä poliitikot päättävät, ja virkamiehen omalla henkilökohtaisella näkemyksellä ei saa olla mitään vaikutusta, Antila sanoo.

Antila odottaa tällä hetkellä eniten sitä, että eduskunnan sosiaaliturvan uudistamista pohtiva parlamentaarinen komitea aloittaa työnsä.

Hän painottaa, ettei kuulu mihinkään puolueeseen.

– Silloin aikanaan, kun olin MTK:ssa töissä, minua ei sen enempää pyydetty kuin vaadittu liittymään keskustapuolueeseen.

Antila sanoo olleensa melkein kymmenen vuotta ministeriön virkamiehenä ja hänellä oli sinä aikana ministereitä yhdeksästä puolueesta aina vasemmistoliitosta perussuomalaisiin. Hänen mielestään puoluetaustalla ei ole merkitystä.

Antila odottaa tällä hetkellä eniten sitä, että eduskunnan sosiaaliturvan uudistamista pohtiva parlamentaarinen komitea aloittaa työnsä.

Komitealla on työn alla jättimäinen kokonaisuus, joten se ei välttämättä etene kovin pitkälle tällä hallituskaudella.

Antila toivoo, että alkuun päästään pienissä palasissa.

Tärkeintä on aloittaa byrokratian purkaminen mahdollisimman nopeasti. Hän kannattaa esimerkiksi jo Juha Sipilän (kesk.) hallituksen esille nostamaa yhden hakemuksen systeemiä.

Se helpottaisi Antilan mukaan etuuden hakemista, kun asiakkaan tarvitsisi täyttää vain yksi lomake ja Kelassa mietitään, mikä kyseiseen tilanteeseen on oikea etuus.

– Se on selvityksen alla ja sekin vaatii lainsäädäntöä, joten ei sekään ihan tuosta vain toteutettavissa ole.

Komitean eteen tuleviin suuriin linjoihin, kuten kansalaispalkkaan, Antila ei ota kantaa.

– Yksittäisen virkamiehen mielipiteellä ei ole merkitystä. Se on asia, jota vielä tutkitaan. Perustulokokeilusta lopulliset tulokset tulevat vasta huhti-toukokuulla. Se on mitä suurimmassa määrin poliittinen kysymys, ja se ratkaistaan varmasti siellä parlamentaarisessa komiteassa, mihin suuntaan sitä lähdetään viemään.

Antila kehottaakin komiteaa perehtymään sosiaaliturvauudistusta koskeviin selvityksiin ja tutkimuksiin kaikessa rauhassa.

– Kannatan sitä, että komitea ensin katsoo tieteellisen pohjan ja sitten vasta mietittäisiin konstit.